Uutiset

Turun talous ennusteen mukaan
32 miljoonaa euroa alijäämäinen

LEENA KORJA-KASKIMÄKI

Maanantaina julkistetun kuluvan vuoden ensimmäisen talousennusteen mukaan Turun talous on jäämässä tänä vuonna reilusti alijäämäiseksi. Tulorahoitus on näillä näkymin toteutumassa hyväksyttyä talousarviota heikommin, alijäämää on kertymässä 32 miljoonaa euroa. Budjetissa alijäämäksi ennustettiin 26 miljoonaa euroa.

Verotuloja on kertymässä 481 miljoonaa euroa, kuten budjetissa on arvioitu. Valtionosuuksia on tulossa 208 miljoonaa euroa eli kaksi miljoonaa euroa arvioitua enemmän.

Hallintokunnat, jotka ovat ylittämässä budjettinsa, joutuvat antamaan selvityksen korjaavista toimenpiteistä kaupunginhallitukselle 20. kesäkuuta pidettävään kokoukseen.

Ennusteen valossa budjettinsa ylittäviä lautakuntia ovat terveys-, opetus-, joukkoliikenne-, sosiaali- ja kulttuurilautakunta sekä ammattikorkeakoulun hallitus.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtaja Armas Lahoniityn (sd) esittämän selvityspyynnön.

Tilanne kohentunee loppuvuodesta

Palveluiden ja hallinnon menot ovat ennusteen mukaan liian korkeat, vaikka talousarviossa nettomenojen on valtuuston päätöksellä sallittu kasvaa viime vuoden tilinpäätöksestä 4,5 prosenttia. Menot ovat kasvamassa 1,5 prosenttia eli hyväksytty kasvu on lipsumassa kuuden prosentin kasvuksi, vaikkei kaupungin väkiluku ole kasvanut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Talousjohtaja Matti Wendelinin mukaan menojen kasvu on pidettävä sovitulla kasvutasolla, muuten kaupunki joutuu vaativiin toimenpiteisiin jatkossa. Mistään leikkauksista Wendelin ei kuitenkaan halua puhua.

Talousennusteen mukaan palveluiden ja hallinnon toimintakate ylittää talousarvion tason noin 11 miljoonalla eurolla. Palveluiden ja hallinnon toimintakate lasketaan vähentämällä toimintamenoista toimintakulut.

Lainaa tälle vuodelle Turku voisi budjetin mukaan ottaa 45 miljoonaa euroa. Nyt Wendelin puhuu 30 miljoonasta eurosta, eikä senkään ottaminen ole vielä varmaa. Kaupungin pitkäaikainen velka pysyi viime vuonna ja alkuvuonna ennallaan.

Talousennusteita on tulossa tänä vuonna vielä sekä elokuun lopun tilanteesta että vuoden lopussa.

Wendelinin mukaan tilanne on yleensä kohentunut, sillä useat hallintokunnat ennustavat tulonsa varsin varovaisesti ja menonsa hyvinkin pessimistisesti.