Uutiset

Turun PET-keskus tähyää lääke-kehityksen kärkeä

TS/Jori Liimatainen<br />Professori Harry Scheininin mukaan PET-keskuksen tilat ja laitteet ovat huippukunnossa. Niitä kelpaa esitellä myös kansainvälisille tutkijavieraille.
TS/Jori Liimatainen
Professori Harry Scheininin mukaan PET-keskuksen tilat ja laitteet ovat huippukunnossa. Niitä kelpaa esitellä myös kansainvälisille tutkijavieraille.

HENRI HALLMAN

Alzheimerin tauti on yksi niistä sairauksista, joiden hoitoa kehitetään Turun valtakunnallisessa PET-keskuksessa. Maailmallakin arvostettu tutkimuslaitos isännöi kansainvälisessä symposiumissaan Turussa yli kolmea sataa lääketieteen huippututkijaa.

PET eli positroniemissiotomografia on merkittävässä roolissa uusien lääkeaineiden kehittämisessä. Kuvausmenetelmällä tutkitaan ihmisen elimistön ja kudosten toimintaa. PET:n avulla pystytään havaitsemaan, miten eri lääkeaineet vaikuttavat kehossa.

Lääkekehitys onkin nyt pidettävän 10. PET-symposiumin erityisteemana. Professori Harry Scheininin mukaan Turku on mukana kansainvälisen tutkimuksen eturintamassa.

- Tällaisella tarkoin valitulla alueella pystymme olemaan kärjessä. Asiakkainamme eivät ole vain suomalaiset lääkekehitysyritykset vaan myös maailman suurimmat lääkefirmat, Scheinin toteaa.

Turkulaisia yhteistyökumppaneita on muiden muassa lääkekehittäjä Biotie Therapies, jonka alkoholismin ja peliaddiktion hoitoon tarkoitettua uutta lääkettä PET-keskus on ollut tutkimassa.

Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteisessä tutkimuslaitoksessa työskentelee 111 tutkijaa ja työntekijää. Tieteellisen tutkimuksen ohella keskuksessa tehdään päivittäistä potilastyötä esimerkiksi syöpätautien alalla.

Tänään päättyvä nelipäiväinen symposium on samalla PET-keskuksen 30-vuotisjuhla. Alan yleisen kehityksen lisäksi symposiumissa esitellään Turussa toteutettuja projekteja uusien diabetes- ja keskushermostolääkkeiden kehittämiseksi.