Uutiset

Pakkausten puuttuminen uhkaa
jättää vihannekset ja marjat pelloille

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Keskitalon puutarhalla Mynämäellä työskentelevä Pirkko Lehtinen pääsi pakkaamaan maantaina tomaatteja pahvisiin laatikoihin. Paperiteollisuuden työkiista uhkaa jättää vihannekset ja marjat ilman kuljetuslaatikoita.
TS/Ari-Matti Ruuska
Keskitalon puutarhalla Mynämäellä työskentelevä Pirkko Lehtinen pääsi pakkaamaan maantaina tomaatteja pahvisiin laatikoihin. Paperiteollisuuden työkiista uhkaa jättää vihannekset ja marjat ilman kuljetuslaatikoita.

LEA PEUHKURI

Mynämäkeläisen viljelijän Lasse Keskitalon tomaatit kuljetetaan maailmalle tutuissa pahvilaatikoissa vielä kuukauden verran. Laatikkovarastoon ei kuitenkaan ole tulossa täydennystä lähiaikoina paperiteollisuuden työtaistelun vuoksi.

- Aika pahalta näyttää. Alan tosissani huolestua viimeistään parin viikon päästä, sillä missä sitten kuljetamme vihannekset kauppoihin, jos pahvilaatikoita ei valmisteta, Keskitalo kysyy.

Kun työtaistelusta tuli ensimmäisiä tietoja, Keskitalo pani tilauksen uusista laatikoista sisään SCA:n pahvitehtaalle hyvissä ajoin. Tilausta ei kuitenkaan koskaan toimitettu Keskitalolle.

Keskitalo on jo miettinyt keinoja kuljettaa tomaattinsa, jos työtaistelu jatkuu. Yksi vaihtoehto on lastata tomaatit tukkuliikkeiden kierrätettäviin muovilaatikoihin.

- Siinä on vain se ongelma, että pula kuljetuslaatikoista iskee kaikkialle samaan aikaan eikä muovilaatikoita todellakaan riitä kaikille. Käsittääkseni olemassa olevat laatikot on varattu varhaisperunalle, Keskitalo sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elintarvikkeiden pakkaamisessa on siirrytty yhä enemmän pahvisiin pakkauslaatikoihin, koska muovilaatikot pestään välillä ja rahtikustannuksia kertyy tyhjien säiliöiden kuljettamisesta.

Seuraava vaihtoehto on yrittää hakea pahvisia laatikoita ulkomailta. Keskitalolle laatikot tulevat yleensä pahvilevyinä, jotka pitää koota koneessa.

- Ulkomaiset pahvilevyt pitää todennäköisesti koota käsin ja se tietää parin ihmisen työpanoksen menoa siihen. Niiden toimitusajoista ei ole myöskään tietoa.

Keskitalo arvelee, että pakkauskustannukset nousevat huomattavasti, jos tuttua laatikkomateriaalia ei saa. Tuotteen hinnasta noin 30 prosenttia koostuu pakkauksesta. Tomaatin markkinahinta ei kuitenkaan välttämättä nouse ja siksi ylimääräiset kulut jäävät Keskitalon maksettavaksi.

- Jotain täytyy kuitenkin keksiä, etteivät tuotteet jää meille.

Pakkausongelmien pohdinta on täysin uutta Keskitalolle.

- Laatikoiden toimitukset ovat aina pelanneet hyvin ja aina on saanut tilaamaansa. Toimitusaika on ollut vajaan kuukauden.

Keskitalo toivookin, että valtiovalta puuttuisi työtaisteluun, jotta turvattaisiin elintarvikkeiden kulku kuluttajille.

- Pakkaus on hyvin tärkeä osa elintarviketta, koska se vaikuttaa tuotteen hygieniaan ja säilyvyyteen.

Marjatiloilla huono tilanne

Myös sesonkiin pian tulevilla marjatiloilla pakkaustilanne on huono. Sauvolainen mansikanviljelijä Jari Suominen ei usko, että viljelijöillä on varastoissa viime vuodelta jääneitä laatikoita. Nekin ovat todennäköisesti kostuneet talven aikana.

- Tilanne vaikuttaa toivottamalta. Vaikka saisimme laatikoita ulkomailta, ne eivät todennäköisesti ehdi sesonkiin. Meidän varmaan täytyy jättää marjat poimimatta.

Varsinais-Suomessa on noin 6 600 EU-tukihakemuksia täyttävää viljelijää, joista useita satoja on marja- ja vihannestilallisia.