Talous

Etelä-Korea torjuu tiedot telakkateollisuuden tuista

TS/Ari Valjakka<br />Suuri osa korealaistelakoiden rakentamista laivoista on toistaiseksi tankkereita ja kauppa-aluksia.
TS/Ari Valjakka
Suuri osa korealaistelakoiden rakentamista laivoista on toistaiseksi tankkereita ja kauppa-aluksia.

ARI VALJAKKA

- Etelä-Korea ei anna mitään tukiaisia telakkateollisuudelleen, torjuu maan pääministeri Lee Hae Chan Turun Sanomien kysymyksen. Eurooppalaiset ovat epäilleet, että Etelä-Korean hallituksen telakat ja rahoituslaitokset toimivat tiukassa yhteistyössä maansa telakoiden tukemiseksi.

Kiina on noussut Etelä-Koreankin teollisuuden investointien ykkösmaaksi halpojen tuotantokustannustensa ansiosta, muun muassa alusten rungot tehdään nykyään valtaosin Kiinassa. Etelä-Korea kahmi viime vuonna yli puolet maailman alustilauskannasta itselleen.

Maailman kauppajärjestö WTO ei ole löytänyt huomautettavaa Etelä-Korean telakkatuesta. Sen mukaan Etelä-Korean tukijärjestelmät ovat pääpiirteissään WTO:n sääntöjen mukaisia. Kaikkien korealaisten toimenpiteiden ei ole kuitenkaan katsottu täyttäneen WTO:n sääntöjä. Suurimmat puutteet WTO löysi Korean vientipankin Keximin toiminnasta.

Suomalaisten ja muiden eurooppalaisten laivanrakentajien pelkona on ollut se, että Korea voittaisi alaa myös risteilyrakentamisessa, joka perinteisesti on ollut eurooppalaisten hallussa. Toistaiseksi korealaiset ovat keskittyneet lähinnä kauppalaivojen rakentamiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Autoja USA:ssa ja Euroopassa

Muutoin Etelä-Korean strategiset investoinnit kohdentuvat Kiinan jälkeen Yhdysvaltoihin, johon Hyundai on juuri rakentanut suuren autotehtaan Alabamaan ja sen jälkeen kolmantena Eurooppaan, jossa Kia-autotehdas Slovakiassa on aloittamassa toimintaansa.

Etelä- ja Pohjois-Korean välisten suhteiden pääministeri Lee Hae Chan kertoi parantuneen viime kuukausina erityisesti Etelä-Korean aloitettua lannoiteavustukset pohjoiseen.

Mailla on tarkoitus juhlia nyt yhteisesti Japanista vapautumisen 60-vuotismuistojuhlia elokuun aikana.

Maailman lehdistön WAN:n maailmankonferenssin yhteydessä Soulissa järjestetyssä pääministerin ja journalistien välisessä tapaamisessa julkisen sanan edustajille jäi mielikuva, jonka mukaan Lee Hae Chan vastaili esitettyihin kysymyksiin varsin valikoivasti ja osin tosiasioita karttaen. Esimerkiksi Etelä-Korean lehdistön laajenemisen vapautta koskevat lakiperusteiset rajoitukset unohtuivat pääministeriltä kokonaan.

Tammikuussa Etelä-Koreassa hyväksytyn uuden lehdistölain mukaan yhden sanomalehden peitto ei saa nousta yli 30 prosentin alueellaan.