Talous

Leafin järjestelyt eivät vaikuta ksylitolin valmistukseen Kotkassa

TS/Jyrki Valkama<br />Koivusokerin eli ksylitolin hampaiden reikiintymistä ehkäisevä vaikutus havaittiin 1972-1975 Turussa tehdyssä sokeritutkimuksessa. Ksylitolia käytetään nykyään esimerkiksi purkassa.
TS/Jyrki Valkama
Koivusokerin eli ksylitolin hampaiden reikiintymistä ehkäisevä vaikutus havaittiin 1972-1975 Turussa tehdyssä sokeritutkimuksessa. Ksylitolia käytetään nykyään esimerkiksi purkassa.

MIKA RAJALA

Leaf Internationalin ilmoittama Leafin Turun-tehtaan sulkeminen ei vaikuta ksylitolin valmistukseen Suomessa. Danisco Sweetenersin tehtaanjohtaja Kotkassa, Henrik Sunden , on lähes varma, että muutoksia raaka-aineen valmistuksessa ei Leafin järjestelyjen takia tapahdu. Ksylitolin kysyntä näyttää pikemminkin kasvavan, kun sanoma aineen terveysvaikutteisuudesta alkaa mennä yhä laajemmalti läpi.

- Aika näyttää, mutta en usko, että on mitään syytä miksi Leafin järjestelyillä olisi vaikutusta meidän toimintaamme. Hellas ja sittemmin Leaf on ollut yksi tärkeimmistä asiakkaistamme ja yhteistyö jatkuu, vaikka tuotteiden valmistus siirtyy muualle, Sunden kertoo.

Varmuuteen on myös syytä, sillä Danisco on ksylitolin valmistuksen markkinoita dominoiva peluri. Sillä on Sundenin mukaan 60-70 prosentin markkinaosuus ksylitolista, vaikkakin kilpailu kiristyy ksylitolin suosion kasvaessa. Daniscon suurimpia asiakkaita ovat Leafin lisäksi purukuminvalmistajat Lotte ja Wrigley´s.

Daniscolla on kaksi ksylitolia valmistavaa tehdasta, Kotkan lisäksi Illinoisissa USA:ssa. Liikesalaisuussyistä Sunden ei halua kertoa, kumpi tehtaista on suurempi valmistaja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kotkan tehtaan liikevaihto on sata miljoonaa euroa, ja ksylitolin vahvan kasvun ansiosta määrä voi hyvinkin lisääntyä.

Kotkassa työskentelee 170 henkeä. Ksylitolin lisäksi siellä valmistetaan fruktoosia.

- Keski-Euroopassa on vahvaa kasvua. Myös Aasia vetää hyvin.

Sunden kertoo, että ksylitolin markkinointivalttina ovat nimenomaan sen terveysvaikutukset.

- Esimerkiksi Japanissahan on kopioitu tämä suomalainen terveyskonsepti lähes sellaisenaan.

Ksylitoli on tunnetusti hellä hampaille. Sokeriin verrattuna ksylitolissa on myös se etu, että siinä on neljäkymmentä prosenttia vähemmän kaloreita kuin sokerissa.

Turkulainen keksintö

Koivusokerin eli ksylitolin hampaiden reikiintymistä ehkäisevä vaikutus havaittiin 1972-1975 Turussa tehdyssä sokeritutkimuksessa. Vetäjinä tutkimuksessa olivat Turun yliopiston professorit Kauko Mäkinen ja Arje Scheinin .

Vaikka pitkä seuranta on osoittanut ksylitolin kyvyn ehkäistä hampaiden reikiintymistä, kaikki eivät ole hyväksyneet sitä makeutusaineeksi. Suomalainen ksylitoli on ollut muun muassa EU:n kilpailukomissaarin hampaissa, silloin kun suomalaisilta ksylitolituotteilta poistettiin makeisvero.

Ksylitolin lanseeraaminen USA:han ei ole sekään sujunut mutkattomasti. Nyt tilanne USA:ssakin näyttää paremmalta.

- Amerikassakin alkuvaikeudet on voitettu, ja kasvua on. Siksi meillä on tehdas siellä, Sunden toteaa.