Uutiset

Näytön paikka ja uusi alku

TS/Eeva Suojanen<br />Hannele Vuorinen (oik.) esittelee Ulla-Maija Nikolle kuunnelmapäivien ohjelmaa ja muuta Loimaan seudun matkailutarjontaa. Nikko arvioi Vuorisen suorituksen.
TS/Eeva Suojanen
Hannele Vuorinen (oik.) esittelee Ulla-Maija Nikolle kuunnelmapäivien ohjelmaa ja muuta Loimaan seudun matkailutarjontaa. Nikko arvioi Vuorisen suorituksen.

Eeva Suojanen

Loimaalaisella Hannele Vuorisella on näytön paikka Vihreän kolmion matkailutoimistossa. Vuorinen selostaa näytön vastaanottajana toimivalle matkailuyrittäjä Ulla-Maija Nikolle Matkalla maalle -hankkeen kävijätilastoja. Vuorinen on työssäoppimisjaksolla matkailutoimistossa, ja näyttö kuuluu pakollisena osiona matkailun ohjelmapalvelun ammattitutkintoon.

Hän esittelee myös tulevan kesän ohjelmatarjontaa Loimaan seutukunnalla ja kertoo olevansa tyytyväinen päästessään matkailutoimistoon.

Se on hyvää harjoitusta tulevaa työtä ajatellen.

Vuorisen ohjelmaan kuuluu kolme näyttöä. Yksi oli hyvän olon asiakasillan järjestäminen. Kolmas osaamisen näyttötilaisuus on opastus maatalousmuseossa.

Emännästä yrittäjäksi

Vuorinen on rupeamassa Turun ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen kurssin kautta matkailuyrittäjäksi.

  Hän on kurssin seniori, 54-vuotias, mutta ikä ei intoa ja motivaatiota vähennä. 35 vuotta hän toimi sikatilan emäntänä, ja tilalla toteutettu sukupolven vaihdos merkitsi uutta alkua ja uusia mahdollisuuksia. Nyt oma, pitkään haaveissa ollut yritys aloittaa virallisesti ensi vuoden alusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yritys on Saarenmaalla Virossa, jonne Vuorinen järjestää ohjelmallisia tutustumismatkoja. Matkaoppaan tehtäviä opiskellut Vuorinen sanoo toivovansa tilauksia ohjelmapalveluihin myös Loimaan seudun maatilamatkailuyrityksiltä.

- Käytännön kokemus olisi ehkä yhden naisen matkailuyrityksen pyörittämiseen riittänyt, mutta koulu antaa paljon tukevamman olon lähteä toimimaan. Ympäristöstä, kuluttajansuojasta, turvallisuudesta ja niihin liittyvistä määräyksistä on koulu antanut tärkeää tietoa. Koulu opettaa myös verkostoitumaan ja omalta kurssilta saa "vertaistukea".

Näytön vastaanottaja Ulla-Maija Nikko on myös matkailuyrittäjänä uuden alun tehnyt ja tietää kokemuksesta koulutuksen edut. Hän valmistui samasta opinahjosta viisi vuotta sitten ja vetää nyt elämyksellisiä roolimatkailupalveluja järjestävää yritystä.

- Periaatteessa matkailuyrityksen voi perustaa kuka tahansa, mutta ilman koulutusta ei koville markkinoille kannata lähteä. Asiakkaat ovat valveutuneita ja osaavat vaatia. Turvallisuusmääräykset ovat muuttuneet paljon, ja ne on tunnettava.

- Pelkän hyvän idean varassa ei voi lähteä matkailuyrittäjäksi. Ideasta pitää tehdä toteutuskelpoinen ja kannattava.

Moniosaajia ja hyviä tyyppejä

Turun ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen koulutusalavastaava Mika Helva arvioi, että ohjelmapalveluiden ammattilaisista on tällä hetkellä kysyntää.

  - Yritykset hakevat hyviä tyyppejä. Eniten tarvitaan idearikkautta ja idealistisuuttakin - koulutuksen tehtävänä on antaa faktat, mikä karsii epärealistisimmat ideat.

Matkailualalla on ammattitaitoista väkeä, mutta osaaminen kapea-alaista. Erityisesti pienissä yrityksissä tarvitaan moniosaajia: matkailuyrittäjien pitää olla paitsi sisällöntuottajia ja markkinointihenkilöitä, myös siivoojia ja tarjoilijoita.

Helvan mukaan suurin osa ohjelmapalvelujen ammattitutkinnon opiskelijoista on ammatinvaihtajia ja muulla alalla kokemusta hankkineita.

Useimmat kuitenkin haluavat työntekijöiksi toisen palvelukseen ja vain harva havittelee oman yrityksen perustamista. Ongelmaa matkailualalla tuottaa sesonkiluonteisuus: kesällä on kova pula tekijöistä, ja talvella töitä taas ei riitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy