Talousliite

Moottoripyörämyynnin
kasvu tasaantunut

TS/Jori Liimatainen<br />Uusikaupunkilainen Harri Mäkinen osti Bike Worldistä viime viikolla oman sporttipyöränsä, tuliterän Kawasaki Ninja ZX-6R:n.
TS/Jori Liimatainen
Uusikaupunkilainen Harri Mäkinen osti Bike Worldistä viime viikolla oman sporttipyöränsä, tuliterän Kawasaki Ninja ZX-6R:n.

Uusia moottoripyöriä on tämän vuoden huhtikuun loppuun mennessä rekisteröity Suomessa yli 3700 kappaletta. Viime vuoden lukemiin verrattuna myynti on kasvanut noin seitsemällä prosentilla.

Tämän vuoden myynnin ominaispiirre on, että kevytmoottoripyöriä myydään enemmän kuin koskaan. Alle 125-kuutioisten pyörien myynti on tänä vuonna lisääntynyt peräti 42:lla prosentilla.

Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtajan, Heikki Ojanperän mukaan kevarien suosio osoittaa, että moottoripyöräharrastus

on leviämässä vauhdilla myös nuorison pariin. Tyypillisin moottoripyöräilijä on kuitenkin edelleen yli 40-vuotias mieshenkilö. Naisten osuus uusien moottoripyörien ostajista on tänä vuonna ollut noin yhdeksän prosenttia. Suomen koko mootoripyöräkanta on tällä hetkellä hieman yli 140 000 pyörää.

Japanilaispyörien osuus yli 70 prosenttia

Moottoripyörämyynnin huikeimmat kasvuajat olivat vuosina 2003 ja 2004, jolloin moottoripyörämyynti lisääntyi yli 25 prosentin vuosivauhdilla. Kasvun takana oli vuoden 2003 alussa tehty verouudistus, joka laski kaksipyöräisten myyntihintoja noin 15 prosentilla. Kasvun tasaannuttuakin moottoripyöräkauppiailla menee hyvin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ojanperän mukaan suomalaisilla on nyt varaa satsata myös vapaa-aikaan ja monien, varsinkin aikuisten miesten pitkäaikainen haave on ollut hankkia uusi moottoripyörä.

Tämän vuoden myydyimpiä pyöriä ovat kevareiden ohella olleet ns. sporttiset, isot matkapyörät. Turun seudun suurin moottoripyöräliike, Bike World on kevään aikana myynyt tämän hetken suosituinta sporttimatkapyörää, 1100 -kuutioista Honda CBR XX-mallia jo 35:lle mootoripyörämatkaajalle. Raision Bike Worldin myymäläpäällikön, Petri Romun mukaan seuraavaksi myydyimpiä ovat pienemmät, nuoremmille motoristeille sopivat, alle 600 -kuutioiset sporttipyörät.

Japanilaisvalmisteisten pyörien osuus koko Suomen moottoripyöräkannasta on yli 70 prosenttia. Hondan jälkeen myydyimpiä ovat Suzuki, Yamaha ja Kawasaki.

Viime vuonna Raision Bike World myi kaikkiaan 270 uutta moottoripyörää, liikkeen myynti ilman arvonlisäveroa oli vuonna 2004 noin 5,8 miljoonaa euroa. Myymäläpäällikkö Romu odottaa, että tänä vuonna tulos pysyy vähintään samana.

Kari Laine