Talousliite

Latinonurkkaus pulppuileenaurua ja iloista mieltä

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Rafael Gimenez kertoo, että jotkut meksikolaiset ja kolumbialaiset espanjan kielen opettajat tuovat kurssilaisiaan Rincon Latinoon kahville ja siinä samalla kielikylpyyn.
TS/Ari-Matti Ruuska
Rafael Gimenez kertoo, että jotkut meksikolaiset ja kolumbialaiset espanjan kielen opettajat tuovat kurssilaisiaan Rincon Latinoon kahville ja siinä samalla kielikylpyyn.

Rafael "Rafa" Gimenez Gimenez muutti nuorena miehenä Kolumbiasta Ruotsiin, jossa tapasi vaimonsa. He asuivat välillä hetken myös Kolumbiassa, jossa elektroniikka-alaa opiskellut ja alan töitä tehnyt Gimenez kokeili kahvilanpitoa ja huomasi asiakaspalvelutyön omakseen. Suomeen he muuttivat parikymmentä vuotta sitten.

Gimenezillä oli ensin kahdeksan vuotta Rafael''s Cafe Kaarinan Voivalan taitokeskuksessa, minkä jälkeen hän muutti Turkuun ja hoiti muutaman vuoden kahviota Åbo Akademilla. Ruotsin kieli taittuu mieheltä sujuvasti ja Kaarina ja Turku ovat siksikin olleet miehelle erinomaisia kaupunkeja asua ja työskennellä.

Vuosi sitten kypsyi ajatus uuden oman latinokahvilan perustamisesta, ja nyt Rincon Latino, "latinonurkkaus", on ollut avoinna muutaman kuukauden.

Rollitos, tortas, brazos…

- Tärkeä asia on, että täällä on koko ajan sellainen iloinen ja aito latinotunnelma. Asiakkaan tulee heti tuntea olonsa tervetulleeksi, suomea ihastuttavasti murtaen puhuva Gimenez sanoo.

Seinällä on lista Gimenezín ja kahvilassa työskentelevän argentiinalaisen Andres "Tato" Garcian loihtimista kahvileivistä: Gimenezin vastuulla ovat makeat, Garcian vastuulla suolaiset purtavat. Gimenez ylistää työntekijänsä taitoja ja sanoo myös asiakkaiden pitävän kolmekymppisestä lempeästi hymyilevästä Garciasta. Miehet ovat tunteneet viisi vuotta, ja yhteistyö sujuu kolumbialais-argentiinalaisen mutkattomasti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuoksuvat kahvileivät tehdään paikan päällä, kahvi on pehmeää ja vahvaa. Eteläamerikkalaisuus on kaikessa tärkeä tavaramerkki; monien herkkujen nimetkin ovat espanjankielisiä.

- Meiltä saa vain aitoa, sataprosenttisesti kolumbialaista kahvia ja eteläamerikkalaisia pikkusyötäviä. Listalla on esimerkiksi appelsiinitorttua, kookosrullia, argentiinalaisia patonkeja ja salaatteja. Niin ja sittenhän meiltä saa vielä tuota tarkoin varjellun reseptin mukaan valmistettua mehua, nauraa Gimenez.

Kielikylpyjä kupillisen lomassa

Paitsi kahvila, on Rincon Latino myös monikulttuurinen kohtauspaikka. Asiakkaat ovat kaikenikäisiä, niin suomalaisia kuin maahanmuuttajia, turisteja tai vaihto-oppilaita. Tunnelma on kansainvälinen, valtakielinä kuuluvat kuitenkin suomi ja espanja.

Gimenez kertoo, että jotkut meksikolaiset ja kolumbialaiset espanjan kielen opettajat tuovat kurssilaisiaan Rincon Latinoon kahville ja siinä samalla kielikylpyyn. Usein kahvilassa hurahtaa parikin tuntia, kun innokkaat espanjankurssilaiset testaavat kielitaitojaan.

- Täällä on alkanut käydä myös Etelä-Amerikan tai Espanjan matkoilta kotiutuneita, jotka haluavat muistella ja kertoa kokemuksistaan latinotunnelmissa. Muutamassa kuukaudessa on jo tullut kanta-asiakkaitakin, esimerkiksi yksi englantilaismies, joka tulee säännöllisesti juttelemaan ja juomaan kupillisen cappuccinoa, Gimenez kertoo ja sanoo jutustelevansa mielellään asiakkaiden kanssa.

Viikonloppuisin usein ohjelmailtoja

Arkisin kahvila on auki kuuteen, viikonloppuisin noin yhdeksään - perjantai- ja lauantai-iltaisin kulmauksessa esiintyy usein joku solisti.

- Meillä on ollut kitaristeja ja eräs nicaragualainen pianisti soittamassa. Ihan joka viikonloppu ei vielä kuitenkaan ole mahdollisuus esityksiä järjestää ja tilakin on pieni, mutta se ei ole menoa haitannut, Gimenez sanoo ja nauraa taas.

Myöhemmin kahvilaan hankittaneen myös A-oikeudet. Baaria kahvilasta ei kuitenkaan tule, ajatuksena on, että esimerkiksi pikkusuolaisen rinnalle voi ottaa lasillisen viiniä. Gimenez haluaa säilyttää paikan pienenä ja intiiminä kahvilana jatkossakin.

Hän on ollut mukana järjestämässä latinotapahtumia Turussa, ja jatkaa sitäkin työtä edelleen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Gimenez toimii myös tiskijukkana useissa iltamissa. Musiikki soi taustalla myös omassa kahvilassa - musiikki, joka saa kahvinjuojan huomaamattaan keinumaan tuolillaan mutta ei häiritse keskustelua. Iloinen espanjalais-suomalainen puheensorina täyttää tehokkaasti huoneen. Jos ei kuitenkaan ole juttutuulella, on taustamusiikkiakin mukava kuunnella.

Gimenez nauttii silminnähden työstään. Ujokin asiakas alkaa jutella mielellään, kun Gimenez tervehtii lämpimällä ja avoimella tyylillään. Jokaiselle lähtijälle hän huikkaa vielä jotain mukavaa matkaevääksi - kahvilakäynnin jälkeen tuntuu siltä, että säästä tai kiireestä huolimatta on kuitenkin aina helpompi vääntää ne suupielet ylöspäin.

Heidi Pyhälahti