Talousliite

Musiikki siirtyylangattomaanjakeluun

TS/Timo Harju<br />Matkapuhelin toimii pian myös musiikkikirjastona. Langattoman lataamisen myötä kännykkään voi imuroida uusia suosikkeja lähitulevaisuudessa missä tahansa.
TS/Timo Harju
Matkapuhelin toimii pian myös musiikkikirjastona. Langattoman lataamisen myötä kännykkään voi imuroida uusia suosikkeja lähitulevaisuudessa missä tahansa.

Apajille ehtivät ensimmäisinä Nokia, Sony Ericsson ja Samsung. Yhtiöt lanseerasivat kovalevyllä / muistikortilla varustetut mallinsa tänä keväänä. Niihin voi tallentaa jopa neljä gigatavua stereoääntä. Se merkitsee maksimissaan 3 000 musiikkikappaletta.

Musiikin voi ladata langattomasti, mikä erottaa järjestelmän tähänastisista innovaatioista. Kovalevy-Nokia on tarkoitus saada kauppoihin jouluun mennessä, muut koneet saattavat ehtiä kuluttajille jo loppukesästä.

Vahva näyttö kiinnostuksesta

Kehityksen myötä digitaalisessa musiikinjakelussa ollaan astumassa uuteen aikaan. Markkinajohtaja Nokia ilmoitti myyneensä viime vuonna 10 miljoonaa matkapuhelinta, joissa oli sisäänrakennettu musiikkitoistin.

Yhtiö on lisäksi arvioinut, että tämän vuoden uusista puhelinmalleista yli puolessa on musiikkitoiminto.

Kännykkä haastaa aluevaltauksen myötä taskukokoiset kovalevy- ja massamuistitallentimet. Näistä etenkin Applen iPodia on pidetty alan mullistajana.

Digitaalisen taskujukeboksin kapasiteetti on jopa useita kymmeniä gigatavuja. Se on huomattava etu ensimmäisen polven kovalevy- ja muistikorttipuhelimiin verrattuna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Musiikkikännykällä puolestaan pääsee imuroimaan suosikkikappaleensa vaikka matkalla - järjestelmä ei ole digitallentimien tavoin sidoksissa tietokoneeseen.

Soittoäänet näyttivät suunnan

Kun musiikin langaton lataaminen pääsee aikanaan toden teolla vauhtiin, markkinoille on odotettavissa ruuhkaa. Mukaan houkuttelee toimialan potentiaali.

Tyhjästä syntynyt soittoäänibisnes osoitti, että mahdollisuudet ovat periaatteessa rajattomat. Esimerkiksi vuonna 2004 soittoäänistä kertyi Teostolle kolme miljoonaa euroa tekijänoikeusmaksuina. Tulos kuusinkertaistui viidessä vuodessa. Alan ykkösmaan Japanin soittoäänimarkkinoilla liikkui samana vuonna 77 miljoonaa euroa. Soittoäänet tuottivat musiikkialalle kaikkiaan 230 miljoonaa euroa kyseisellä tarkastelujaksolla.

Mobiilihankkeessakin eri toimijoita yhdistää vankka usko tuleviin markkinoihin, levy-yhtiö Sony BMG:n toimitusjohtaja Kimmo Valtanen kertoo.

- Kehitys on väistämättä sellainen. Kaikki operaattorit ja päätelaitevalmistajat miettivät, miten he voisivat musiikin avulla luoda itselleen lisäbisnestä ja palvella paremmin asiakkaitaan.

- Kuluttajat ovat valmiita maksamaan peleistä ja monista muista palveluista. Musiikki tuntuu olevan vetonaula-artikkeli, minkä varaan operaattorit ja päätelaitevalmistajat laskevat.

Hinta avainkysymys

Musiikki uuteen kännykkään saadaan vaihtoehtoisesti joko langattomasta tai perinteisestä verkosta. Välikädet kasvattavat kulupuolta, kun kaikki haluavat kakusta oman osuutensa. Musiikin hinta onkin muodostumassa ongelmaksi.

Perinteisessä verkossa esimerkiksi suositusta Applen iTunes-palvelusta ladattu musiikkikappale maksaa 99 senttiä. Tulevissa langattomissa sovellutuksissa vastaava lataus keventää kukkaroa kolmesta eurosta kolmeen ja puoleen euroon, arvioijasta riippuen.

- Kolme kuulostaa paljolta. Uusien träkkien hintana Applen lanseeraama 99 senttiä vaikutti oikealta. Alalle tulee hirveästi kilpailua ja se sanelee käyvän hinnan, Universal Musicin toimitusjohtaja Gugi Kokljuschkin arvioi.

- Niin kauan kuin operaattorimaksut ovat isoja, uskon että langattomuus jää pienemmälle. Operaattorien on pakko laskea taksoja. Sitäpaitsi tilanne on kestämätön, jos kappale maksaa ilman yli toimitettuna kolme euroa ja levy-yhtiö ja artisti saavat siitä suurin piirtein 60 senttiä, EMI:n toimitusjohtaja Wemppa Koivumäki kritisoi katerakennetta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koivumäki kuitenkin tähdentää, että langattomuus on vasta tulossa suuressa mittakaavassa. Toistaiseksi toiminta koskee siten vain kapeaa marginaalia.

- Datasiirto on sinällään yksityisen ihmisen kohdalla uusi asia. Kilpailu täytyy saada sellaiseksi, että hinnat putoavat järkeviksi. Se on ensimmäinen edellytys sille, että jakelukanava saadaan toimimaan.

- Kun taas katsotaan pidemmälle tulevaisuuteen, langaton jakelu on todella iso asia.

Miljoonia viestejä

Langattomuus suo mahdollisuuden reagoida ympäröiviin ärsykkeisiin reaaliaikaisesti. Kuluttajan euroista käydäänkin tulevaisuudessa yhä kiivaampaa kamppailua.

- Tuntuu, että vähitellen siirrytään maailmaan, jossa kuluttajan on saatava tahtonsa läpi saman tien. Muuten yllyke todennäköisesti unohtuu, koska meitä pommitetaan miljoonilla viesteillä koko ajan, Koivumäki selvittää ja korostaa yhteistyön merkitystä.

- Meidän pitää päästä tilanteeseen, jossa näiden tarpeiden tyydyttäminen ei kompastu esimerkiksi korkeaan lataushintaan.

Hintakin on viesti. Sisällöntuottajat eivät voi yksin määrätä tulevien sovellutusten hintaa, sillä raskaimmat kulupaineet kohdistuvat kuluttajaystävällisen ja luotettavan järjestelmän luomiseen ja ylläpitoon.

- Meidän musiikin tukkuhinta mobiiliin ja verkkojakeluun on käytännössä sama. Veikkaan, että niin kauan kun mobiilissa siirtäminen vaatii erilaista infrastruktuuria ja on kalliimpaa, hinta tulee olemaan korkeampi. Varmaan mobiilimusiikki tulee pyörimään siellä kahden, kolmen euron huitteilla, Kimmo Valtanen puntaroi.

Soitellen sotaan?

Tulosodotuksista johtuen markkinoilla tunnutaan olevan etunojassa mobiilimusiikin suhteen. Siihen että moitteetta toimiva musiikkikännykkä on jokapäiväinen kulutushyödyke, kuluu todennäköisesti vielä aikaa.

- Jos puhutaan isosta yleisöstä, tämä on vielä aika pitkälle tulevaisuutta, Koivumäki arvioi.

Laitevalmistajien panostus alalle viestii kuitenkin, että merkittävin askel on jo otettu: visioista on siirrytty tositoimiin.

Konkreettista eteenpäinnytkähdystä Koivumäki odottaa tapahtuvaksi ennen joulua. Loppuvuotta pitää kriittisenä pisteenä myös Valtanen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Veikkaan, että joulun aikana viimeistään tapahtuu. Tämä menee eteenpäin odotettuun tahtiin.

Matti Komulainen