Talousliite

Yrittämisen unelma toteutui saaristossa

TS/P‰ivi Kosonen<br />Luhtala kahvitauolla.
TS/P‰ivi Kosonen
Luhtala kahvitauolla.

Luhtalan kädenpuristus on väkevä, kuten raskasta fyysistä työtä tekevällä miehellä kuuluukin olla. Lahden seudulta viime syksynä Kustaviin muuttanut ja monissa eri työtehtävissä elämänsä varrella työskennellyt Luhtala on parhaillaan vetämässä ranturia peräkärryyn. Ranturilla lasketaan ja vedetään vene vesiltä.

Miksi ihmeessä mies muuttaa yhtäkkiä Lahdesta Kustaviin ja perustaa yrityksen, jonka tulevaisuutta on vaikea ennustaa?

- Kustavi kolahti oikeastaan jo viitisen vuotta sitten, kun olin täällä remonttihommissa yhden kevättalven. Jo silloin kävi mielessä, että tänne voisi tulla joskus asumaan.

Luhtala kertoo kyllästyneensä kaupunkilaiseen elämäntyyliin ja liikennevaloissa seisomiseen, joten piti keksiä jotakin uutta.

- Tässä hommassa yhdistyvät elämäntapa ja työ.

Lasse Luhtala kertoo olleensa aina kova puuhastelemaan ja jokin projekti on jatkuvasti työn alla. Uusia haasteita hän ei kuulemma pelkää ollenkaan. Ne tuovat vaihtelua elämään. Ekologiset elämänarvot jo varhain omaksuneelta tuhattaiturilta onnistuu vaikkapa veneen rakentaminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luhtala haastatteli veneen tekoa varten vanhoja veneenrakentajia ja hankki tietotaitoa opiskelemalla alaa. Lopputuloksena syntyi savolaismallinen soutuvene, jolla hän voitti Suomen kaunein puuvene -kilpailun Kotkan meripäivillä vuonna 1990.

Monta rautaa tulessa

Koko syksyn ja talven Luhtala on tehnyt uudessa asuinkunnassaan yrityksensä toimintaa varten runsaasti pohjustustöitä. Hän on luonut yhteyksiä eri suuntiin, tutustunut ihmisiin ja tutkinut markkinarakoa.

- Nyt keväällä onkin ollut kädet täynnä työtä. Laiturien rakentamista, remonttihommia, veneitten pesua ja korjauksia. Kaikkea mahdollista, hän luettelee.

Muutama viikko sitten Luhtala valoi laituria vesisateessa. Työ pitää tehdä silloin, kun sitä on.

Luhtalan toimistorakennus sijaitsee kunnan sydämessä, vanhan osuuskaupan piharakennuksessa, jossa hän päivystää aina kun kerkiää. Samassa kiinteistössä toimii muitakin yrityksiä.

Toimistotiloissa on esillä kompostikäymälöitä ja pienpuhdistamoja, joita mökkiläiset voivat hankkia valmiiksi asennettuina.

- Lisäksi täällä allekirjoitetaan kaikki suuret sopimukset, Luhtala vitsailee.

Hän kertoo, että tuntui luonnolliselta ottaa myyntiin ekologisilla periaatteilla toimivia puhdistamoja ja käymälöitä. Esimerkiksi maanpäällisten pienpuhdistamoiden avulla jätevesi saadaan laskettua turvallisesti ja uusien määräysten mukaisesti maahan.

Työkseen Lasse Luhtala on muun muassa rakentanut taloja sekä purkanut vanhoja hirsirakennuksia ja siirtänyt niitä paikasta toiseen. Myös opaste- ja kilpityöt ovat tulleet tutuiksi. Luetteloa voisi jatkaa pitkään. On helppo uskoa, että miehelle ei mikään työ ole vierasta.

- Ripustan vaikka mökin verhot ikkunaan, jos joku haluaa.

Meren ja maaseudun kasvatti

Luhtala on syntynyt Helsingissä. Jo 16 -vuotiaana poikana hän lähti merille. Kaipuu meren ääreen ja merelle on aina ollut vahva. Siitäkin löytyi yksi syy muutolle.

Maaseudulla asuminen ei kuitenkaan ole Luhtalalle uusi asia. Hän on asunut muun muassa Savonrannassa Saimaan kupeella sekä Keuruun Ekokylässä. Ekokylässä asuvat edelleen myös vaimo ja tytär.

Entinen merikarhu ei pidä kolmensadan kilometrin välimatkaa mahdottomana. Kesällä perhe näkee toisiaan Kustavissa ja talvella yrittäjällä on enemmän aikaa käydä Keuruulla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kustavin Sammalperässä asustelevassa Luhtalassa on kuulemma myös hieman erakon vikaa. Hän viihtyy aivan hyvin ilman seuraakin, omissa oloissaan, puuhastellen. Talosta löytyy matkatelevisio, mutta kanavia ei ainakaan vielä ole säädetty. Jos vapaata aikaa jää, Luhtala käy kalassa tai uimassa, uimahallissa.

Oman mökin rannassa on vene, jolla tuhannen avun tarjoaja operoi vesitse työtehtäviin. Vaikka talvella tulee olemaan hiljaisempaa, Luhtala ei pelkää, että aika tulisi pitkäksi.

- Silloin on hyvää aikaa tehdä esimerkiksi mökkiremontteja. Ja jos en muuta keksi, niin rakennan Hollolassa sijaitsevan perustusvalmiin taloni valmiiksi ja sen jälkeen myyn sen.

Liisa Aalto