Talous

Internetin lapsilukon voi saada
myös suoraan operaattorilta

LIISA ENKVIST

Lännen Puhelin tarjoaa markkinoilla toistaiseksi ainoan operaattorin asentaman internetin lapsilukon. Käytännössä siis asiakas voi vaikka puhelimella pyytää puhelinyhtiötä asentamaan internet- tai laajakaistayhteyteensä lapsilukon, ja hänen ei itse tarvitse tehdä asian hyväksi mitään muuta.

Tällä hetkellä lapsilukot tai törkysivujen esto-ohjelmat yleensä ladataan itse internetistä ja niitä voi saada netistä myös ilmaiseksi. Lännen Puhelimen lapsilukko on oheispalvelu omille asiakkaille, ja se maksaa "muutaman euron kuukaudessa".

- Vaikka internetistä voi saada esto-ohjelman ilmaiseksi, on ongelmana näissä se, että asentajan täytyy tietää mitä on tekemässä. Suuri osa ihmisistä kokee asentamisen hankalaksi, kertoo liiketoimintajohtaja Jyri Kuusela Lännen Puhelimesta.

Estettävät sivut täytyy itse määritellä ja joskus käy niin, että internetissä liikkuminen vaikeutuu huomattavasti, jopa niin, että lähes mitkään sivut eivät avaudu.

- Esto-ohjelmat asennetaan vaivalla lasten suojelemiseksi, mutta joissain tapauksissa lapset ovat perheessä niitä, jotka tuntevat tietokoneen tarkimmin, ja osaavat jopa ohittaa suojaukset, Kuusela muistuttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Verkossa olevaa lapsilukkoa ei sen sijaan voi ohittaa kotoa käsin.

Kilpailua palveluilla

Kuuselan mukaan laajakaistakilpailussa on pitkään keskitytty vain hintaan. Lännen Puhelin on nyt ryhtynyt kisaan panostamalla oheispalveluihin, jotka helpottavat asiakkaiden elämää.

- Nämä ominaisuudet eivät ole uusia, mutta se on uutta, että ne eivät ole enää käyttäjän ongelma, Kuusela sanoo.

Palvelu on niin uusi, että esimerkiksi Viestintävirastolla tai Suomen Kuluttajaliitolla ei tiedon puutteen takia ole asiasta mitään kommentoitavaa.

Kuuselan mukaan laajakaistabuumi näyttää edelleen kiihtyvän. Lännen Puhelimella laajakaistan asennuksen voi saada neljän viikon päästä.

Lapsilukko estää sellaisten internet -sivujen avautumisen, jotka sisältävät aikuisviihdettä, rasismia, huumeita, pornoa, uhkapelejä tai väkivaltaa sisältävää materiaalia. Tutkimusten mukaan 62 prosenttia alle 18-vuotiaista suomalaisista on internetin käyttäjiä. Alle 12-vuotiaistakin yli kolmannes käyttää säännöllisesti internetiä. Lapset voivat päätyä vääränlaisille internetsivuille tahallaan, mutta myös vahingossa esimerkiksi linkkejä seuraten.

Lännen Puhelimen mukaan se on tällä hetkellä ainoa operaattori, joka tarjoaa tämän tapaisia palveluja asiakkailleen. Toinen vastaavanlainen lisäpalvelu on verkossa toimiva palomuuri ja virusturva.

- Kun raskas palomuuriohjelma on verkossa, eikä asiakkaan koneella, se ei hidasta vanhemmankaan koneen toimintoja, Kuusela perustelee palvelun tarvetta.