Uutiset

Vanhanen: EU:n perustuslain ratifiointia jatkettava

Berliini/Rooma/Lontoo/Kuwait,
(STT-Reuters-AFP)

EU:n perustuslain ratifiointia on pääministeri Matti Vanhasen mukaan jatkettava Ranskan kansanäänestyksen tuloksesta huolimatta. Suomi jatkaa prosessia normaalisti, sanoi Vanhanen Kuwaitissa.

Hallitus tuo ratifioinnin eduskunnan käsittelyyn syksyllä. Vanhanen toivoi myös muiden EU-maiden jatkavan sopimuksen ratifiointia ja muistutti, että yhdeksän jäsenmaata on jo hyväksynyt sopimuksen. Ranskan kansanäänestyksen tuloksella ei Vanhasen mukaan ole välittömiä vaikutuksia EU:n toimintaan, vaikka se varmasti herättää vilkasta poliittista arvailua.

EU-maat arvioivat tilannetta Ranskan ja ylihuomenna pidettävän Hollannin kansanäänestyksen jälkeen EU:n neuvoston kokouksessa 16. kesäkuuta.

Myös Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää Ranskan päätöstä valitettavana.

- Ranskan "ei" on takaisku perustuslakisopimuksen tulevaisuudelle, mutta sen vuoksi ei ole syytä tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä, Tuomioja kommentoi.

Myös EU:n suuret maat ovat ilmaisseet pettymyksensä Ranskan päätökseen. Italian ja Saksan poliittinen johto pitää äänestyksen tulosta takaiskuna koko Euroopan ja EU:n tulevaisuudelle.