Uutiset

Myös järjestävä seura voitti ammattitaidon MM-kisoissa

LEHTIKUVA/STR<br />Helsinkiläiset lukiolaiset Tuuli Solhagen (vas.) ja Anna Alasentie kiertelivät kilpailuhalleja jo toistamiseen. Erityisesti heitä viehättivät kondiittorien ja hiusmuotoilijoiden aikaansaannokset.
LEHTIKUVA/STR
Helsinkiläiset lukiolaiset Tuuli Solhagen (vas.) ja Anna Alasentie kiertelivät kilpailuhalleja jo toistamiseen. Erityisesti heitä viehättivät kondiittorien ja hiusmuotoilijoiden aikaansaannokset.

MARJA MYLLYLUOMA

Sijoittuipa Suomen maajoukkue miten tahansa ammattitaidon MM-kisoissa, ainakin tapahtuman oraganisoinnissa "järjestävä seura" eli Suomi onnistui loistavasti. Sunnuntaina, kisojen päätöspäivänä, Helsingin messukeskuksessa kuultiin suitsutus poikineen. Varsinaiset kilpailutulokset julkistetaan vasta keskiviikkona, juhlallisten päättäjäismenojen yhteydessä.

Helsingin lisäksi Turun sopii olla rinta rottingilla: Turussa tammikuussa pidettyjen Taitaja-kisojen rakentajat ammatti-instituutista paikallisiin firmoihin olivat vahvasti mukana myös Helsingin hengen luomisessa.

Nelipäiväinen kisa veti kosolti väkeä Suomesta ja ulkomailta. Kädentaidot elähdyttivät niin suurta yleisöä kuin isäntämaan kermaakin. Itse tasavallan presidentti Tarja Halonen piipahti paikalla sunnuntaina.

Maailman mediaa tämänkertainen mittelö kiinnosti enemmän kuin mikään edeltäjistä. Worldskills-organisaatio sai aiheen hykerrellä, että kisojen tulevaisuus on taatusti turvattu. Rohjettiinpa uumoilla, että uusien kilpailulajien lisäksi riveihin on tulossa uusia jäsenmaita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aikuisiinkin panostettava

Seuraavat Worldskills-kisat pidetään kahden vuoden päästä Japanissa. Sitä seuraava isäntämaa on Kanada, joka oli silmä tarkkana ottamassa oppia Suomen toimista.

Myös rapakon takana kannetaan huolta ammattialojen arvostuksesta. Kanadan delegaatti Terry Cooken vinkkasi, että nuorten lisäksi pitää panostaa heidän suurimpiin vaikuttajiinsa, vanhempiin ja opettajiin.

- Jostain syystä monet vähättelevät esimerkiksi putkimiehen ammattia. Useat nuoret havittelevat yliopistotutkintoa. Siinä ei ole mitään pahaa. Mutta ammatillisesta koulutuksesta valmistuvien panos on yhteiskunnalle aivan yhtä tärkeä kuin vaikkapa lääkäreiden, Cooke muistutti.

Alan konkari, kolmet Worldskills-kisat järjestänyt Sveitsi painotti delegaattinsa Christine Davatzin suulla, että yksi kilpailujen päätarkoitus on nimenomaan esitellä ammattien kirjoa nuorille. Näin työelämä saa jatkossakin osaavia ihmisiä.

Suomen tavoin koko Eurooppa on havahtunut väkensä harmaantumiseen. Tulevaisuudessa väijyvä työvoimapula kannustaa sekin pitämään kädentaitoja esillä entistä voimallisemmin.

"Tuota ja tuota voisi harkita"

Helsinkiläiset lukiolaiset, ekaluokkalaiset Tuuli Solhagen ja Anna Alasentie kiertelivät sunnuntaina kilpailuhalleja "sillä silmällä". He olivat liikkeellä jo toistamiseen, siinä määrin mielenkiintoiset kisat oli saatu aikaan.

- Moni kilpailusuoritus antoi hyvää esimerkkiä, että tuota ja tuotakin voisi harkita, Anna ja Tuuli totesivat.

Kumpikin tuumasi, ettei akateeminen ura ole suinkaan ainoa vaihtoehto ylioppilaallekaan.

Mietintämyssyyn muhimaan jätetiin kuitenkin kysymys, mikä useista kymmenistä Worldskills-lajeista kenties kolahtaisi lopullisesti.

Näyttävintä lajia pohtiessaan neidit sivuuttivat perin miesvaltaisen kisan koneet ja moottorit. Heitä viehättivät eniten nuorten kondiittorien ja hiusmuotoilijoiden aikaansaannokset, jotka kielivät sekä taiteellisuudesta että sorminäppäryydestä.