Uutiset

Irakin sotilaat jahtaavat kapinallisia
suuroperaatiossa Bagdadissa

LK/AFP<br />Irakilaissotilas vartioi autopommi-iskun tapahtumapaikkaa Bagdadissa sunnuntaina.
LK/AFP
Irakilaissotilas vartioi autopommi-iskun tapahtumapaikkaa Bagdadissa sunnuntaina.

Irakilaissotilaat aloittivat sunnuntaina suuroperaation kapinallisten torjumiseksi. Viranomaisten mukaan sotilaat pidättivät 500 epäiltyä eri puolilta pääkaupunkia.

Operaatioon osallistuu noin 40 000 irakilaissotilasta, joita tukee Bagdadissa 10 000 amerikkalaista. Sotilaiden on tarkoitus valvoa Bagdadiin johtavia teitä ja jahdata kapinallisia kortteli korttelilta.

Sunnuntai-iltaan mennessä suuroperaatio oli näkynyt kuitenkin vain vähän Bagdadin katukuvassa. Pääkaupungin etelä- ja pohjoisosien sisääntuloteille pystytettiin tarkastuspisteitä ja autoja tutkittiin. Viranomaisten mukaan operaatio vahvistuu tulevina päivinä.

- Etsintöjen ja ratsioiden tuloksena olemme pidättäneet 500 ihmistä ja löytäneet asekätköjä useista taloista. Terroristiverkostoilla on nyt vaikeuksia liikkua Bagdadissa ja muilla alueilla, hallituksen tiedottaja Leith Kubba kertoi.

Irakin puolustus- ja sisäministeriöt kertoivat suuroperaatiosta jo etukäteen torstaina. Yhdysvallat on painostanut Irakin hallitusta aloittamaan päättäväiset toimet kapinallisten iskujen lopettamiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Irakin väkivaltaisuuksissa on kuollut kuukaudessa arviolta 700 ihmistä. Tänä aikana on kaatunut lisäksi ainakin 70 amerikkalaista sotilasta.

Useista iskuista on syytetty kapinallisjohtaja Abu Musab al-Zarqawia , joka on joidenkin lähteiden mukaan haavoittunut ja hakeutunut hoitoon Irakin ulkopuolelle. Hänen kunnostaan on annettu kuitenkin ristiriitaisia tietoja.

Pommi-iskuissa uusia uhreja

Sotilaiden toimista huolimatta pommi-iskut vaativat jälleen kuolonuhreja, Bagdadissa yhdeksän irakilaissotilasta kuoli ja kolme haavoittui itsemurhaiskussa sotilaiden tiesululla.

Kahdessa muussa pommi-iskussa pääkaupungissa kuoli ainakin viisi ihmistä. Bagdadin länsiosassa poliisipartiota vastaan tähdätty autopommi surmasi kolme ihmistä. Ainakin 20 haavoittui.

Itsemurhaiskussa öljyministeriön lähellä kuoli kaksi ihmistä.

Verenvuodatus jatkui myös muualla maassa. Kirkukin eteläpuolella Tuz Khurmatussa kuoli ainakin kaksi irakilaista, kun itsemurhaiskun tekijä räjäytti autonsa.

Yksi brittisotilas sai puolestaan surmansa ja kolme haavoittui tienvarsipommin räjähdyksessä Basran lähellä sijaitsevassa Kahlan kaupungissa.