Uutiset

Laskuun lähtenyt tulvavesi jätti jälkeensä miljoonavahingot

TS/STT<br />Kittilässä kolmisen vuorokautta kestänyt tulvapiina alkoi hellittää sunnuntaina.
TS/STT
Kittilässä kolmisen vuorokautta kestänyt tulvapiina alkoi hellittää sunnuntaina.

Ounasjoen vesi lähti laskuun Kittilässä sunnuntaina päivällä. Pelastuslaitoksen ja ympäristökeskuksen mittauspisteet varmistivat molemmat illansuussa, että vedenpinta oli laskenut kirkonkylällä sentin korkeimmasta arvostaan. Kolmisen vuorokautta Kittilässä kestänyt tulvapiina alkoi näin hellittää.

Vielä sunnuntaiyön aikana vesi oli noussut kirkonkylällä kolme senttiä. Sen jälkeen nousu pysähtyi ja kylällä saatettiin huokaista tulvan saavuttaneen huippunsa.

Laskusuuntausta vahvistivat mittaustulokset Ounasjoen yläjuoksulla Könkäällä, jossa vesi oli sunnuntaina laskenut huipusta jo puoli metriä. Kittilän alapuolella Kaukosessa veden nousua jatkui iltapäivään saakka.

Ounasjoen alajuoksulle Rovaniemen maalaiskunnan alueelle ei odoteta suuria vahinkoja, sillä joki on siellä leveämpi ja Rovaniemen aluetta säädellään Kemijärven altaan avulla.

Penkereet pysyvät

Kittilän pelastuslaitos jatkoi sunnuntaina tulvapenkereiden vahvistamista kirkonkylällä. Vedenpinnan tulevaa laskunopeutta ei osattu vielä ennustaa. Päällystöpäivystäjä Kari Kuosmanen arveli, että penkereitä ei pureta vielä pariin kolmeen päivään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pääskylänniemen vanhainkodista ja muista kunnan palveluasunnoista evakuoidut 130 asukasta päässevät palaamaan koteihinsa vasta reilun viikon kuluttua. Tulvan alta paenneet kymmenet muut kittiläläiset voivat palata koteihinsa pelastuslaitoksen mukaan jo parin päivän päästä.

Ounasjoki nousi tällä viikolla Kittilän kirkonkylän kohdalla ennätyksellisesti jopa kuusi metriä normaalikorkeudesta. Tulvavesi saarsi kymmeniä taloja, joita suojattiin muoveilla ja maapenkereillä. Osassa taloista vesi ehti nousta kuitenkin kivijalkaan ja sisälle saakka.

Kunnanjohtaja Seppo Maula arvioi, että Lapin tulvavahingot voivat nousta korjaustöiden vuoksi jopa useisiin miljooniin euroihin. Ivalojoella jo tasaantunut tulva on kunnan alustavan arvion mukaan voinut aiheuttaa kosteusvaurioita jopa sataan rakennukseen. Kittilässä vahinkokartoitukseen päästäneen ensi viikolla.