Uutiset

Kiristyvä lainsäädäntö lopettaa
tupakoinnin Ruotsin ravintoloissa

JUHANI ROIHA

Ruotsissa astuu keskiviikkona voimaan laki, joka kieltää tupakoinnin kaikissa sisätiloissa, missä vain ruokaa ja juomaa tarjoillaan - ravintoloissa ja muissa tarjoilupaikoissa, konditorioista diskoteekkeihin ja ruokasaleihin asti.

Tarjoilutilojen yhteyteen saa rakentaa erityisiä tupakointitiloja, mutta niissä ei saa tarjoilla ruokaa tai juomia. Ellei tupakointiloja ravintolan yhteydessä ole, tupakoitsijan on mentävä ulos tupakalle. Kesän ulkoilmaravintoloita ei kiristyvä tupakkalaki koske.

- Laki koettelee ruotsalaista vasta kesän jälkeen, talvikylmien saapuessa, arvelee Ruotsin ravintola- ja hotelliyrittäjien kattojärjestön toimitusjohtaja Mats Hulth , joka itse tumppasi viimeisen kerran noin vuosi sitten.

Ruotsalaisravintoloitsijat ovat olleet huolissaan mahdollisesta liikevaihtonsa laskusta. Sunnuntaina Ruotsissa julkistetun kyselyn mukaan kuitenkin joka viides ruotsalainen voi harkita käyvänsä ravintolassa useammin 1. päivä kesäkuuta jälkeen.

Myönteisimmin tupakoinnin täyskieltoon ravintoloissa suhtautuvat nuoret naiset. Nuoret miehet vastaavasti laskeskelevat ravintolassa käyntien vähenevän tupakointikiellon takia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seitsemän kymmenestä ruotsalaisesta laskeskelee, ettei tupakoinnin totaalikielto muuta heidän ravintolassakäyntitottumuksiaan.

Sakon uhalla

Ellei ruokapaikka noudata lakia, kunta, joka Ruotsissa vastaa valvonnasta, voi vaatia toimia omistajaa vastaan. Ellei vaatimuksia oteta huomioon, ravintolanomistaja on velvoitettu maksamaan sakkoa. Pahimmassa tapauksessa katoavat samalla myös ravitsemusliikkeen mahdolliset anniskeluoikeudet.

Jo aiemmin Ruotsissa on tupakkalain nojalla tupakointi ollut kielletty tiloissa, joita on käytetty lasten- ja päivähoitoon sekä terveyden- ja sairaanhoidon palveluihin. Tupakointi on myös ollut Ruotsissa jo aiemmin kielletty junissa, linja-autoissa ja lentoliikenteessä. Vuodesta 2003 laki on vaatinut ruokapaikkoihin savuttomat osastot.

Ruotsin kansanterveyslaitoksen mukaan seura- ja yhdistystilaisuudetkin, joissa tarjoillaan ruokaa tai juomaa, ovat vastedes savuttomia. Vain puhtaasti yksityiset tilaisuudet Ruotsin tupakkalain uudet täsmennykset ohittavat.

Pohjoismaissa Norja toteutti ensimmäisenä yleisen tupakointikiellon, joka torjuu tupakoinnin niin sisä- kuin ulkotiloissakin, siellä missä ruokaa tarjoillaan. Kielto astui voimaan tasan vuosi sitten. Vastaava laki löytyy myös Italiasta, Irlannista, Maltalta ja Uudesta-Seelannista. Pohjois-Amerikassa kahdeksan Yhdysvaltain osavaltiota ja viisi Kanadan provinssia on toteuttanut tupakoinnin totaalikiellon ravitsemusliikkeissään.

Suomessakin keskustelussa

Suomessa tupakkalaki on muistuttanut paljolti Ruotsissa vallinnutta menettelyä, ja tänään Suomikin keskustelee totaalikiellon toteuttamisesta.

Ruotsin kansanterveysministeri Morgan Johansson laskeskelee, että yhä useampi lopettaa tupakoinnin, kun tuhkakupit häviävät ravintoloista. Kyselyjen mukaan joka neljäs tupakoitsija voi harkita tupakoinnin lopettamista, kun ravintolat sulkevat sille ovensa.

Ruotsissa tupakoi tänään enää alle 20 prosenttia väestöstä. Passiiviselle tupakoinnille altistuu yksi suuri joukko - kodinhoitohenkilökunta ja henkilökohtaiset avustajat. Ongelmaa tosin on vaikea ratkoa, kun työpaikkana useimmiten on juuri hoitoa edellyttävän koti.

Ravintola-ala Ruotsissa kiittelee tupakkalain kiristymistä varsinkin työympäristön kohentumisperustein.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy