Uutiset

Tanskalaiset ovat nyt puolesta

TS/Marjukka Laitinen<br />Birte ja Kai Beltoft eivät ole vielä ratkaisseet kantaansa perustuslakiehdotukseen. He ajattelevat siitä hieman eri tavoin.
TS/Marjukka Laitinen
Birte ja Kai Beltoft eivät ole vielä ratkaisseet kantaansa perustuslakiehdotukseen. He ajattelevat siitä hieman eri tavoin.

MARJUKKA LAITINEN

Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan selvä enemmistö tanskalaisista aikoo varmasti tai todennäköisesti äänestää Euroopan unionin perustuslain puolesta kansanäänestyksessä 27. syyskuuta 2005.

Århusissa saman kadun varrelta löytyy sekä kyllä- että ei-väkeä. Vicki Würtzin mielestä EU tarvitsee perustuslain. Naapuri Birthe Högsbro Östergaard sen sijaan vastustaa kiihkeästi kehitystä, jonka uskoo vievän kohti "Euroopan yhdysvaltoja".

Würtzit ja Högsbrot asuvat Klokkerbakken-kadun päädyssä århusilaisella omakotitaloalueella. Samanikäiset, nyt jo pesästä lentäneet lapset ovat saaneet naapurukset kasvamaan ystäviksi. Perheiden poliittiset linjaukset eivät ole kuitenkaan ajan saatossa samanlaistuneet.

Vicki Würtz kertoo vastustaneensa pelkkään taloudellisen hyödyn tavoitteluun perustunutta EY-jäsenyyttä.

- Se ei ollut minua puhutteleva projekti. Mutta Berliinin muurin murtuminen sai mielipiteeni muuttumaan, Vicki selittää.

- Sosialistisen kansanpuolueen nihkeä suhtautuminen unioniin oli yksi syy siihen, että erosin puolueesta vuosi sitten. Pidän itälaajentumista hyvänä asiana. Euroopan unioni on yhteinen eurooppalainen projekti, täytyyhän meidän auttaa toisiamme.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vickin mielestä on tärkeää selventää unionin luonnetta, ja hän on päättänyt äänestää syksyn kansanäänestyksessä perustuslain puolesta. Hänestä tanskalaisten on turha pitää omia sääntöjään ja tapojaan maailman parhaimpina.

- Jos liittyy johonkin kerhoon, niin silloin on myös seurattava yhteisiä sääntöjä.

Huolta demokratiasta

Viereisen talon pihalla Birte ja Kai Beltoft juovat kahvia iltapäivän auringossa. He eivät ole vielä ratkaisseet kantaansa kansanäänestykseen, mutta tunnustavat, että pikku hiljaa asiaa olisi ajateltava. Kain mielestä perustuslakiasia tuntuu vaikealta ja sekavalta, sillä eri tahot ennustavat sen johtavan eri suuntiin. Birte suhtautuu unioniin myönteisesti, mutta hänen mielestään sen ei kuitenkaan pitäisi saada liikaa valtaa Tanskan sisäisistä asioista.

- Ne ranskalaiset kyllä vaikuttavat pelottavilta, hän mainitsee. - He ajattelevat demokratiasta toisin kuin me, ylhäältä johdetusti.

Toisella puolella katua Birthe Högsbro Östergaard jakaa huolen tanskalaisen demokratian säilymisestä unionissa. Hänen mielestään EU on selvästi kehittymässä kohti keskusvaltaa, jossa päätökset tehdään kaukana kansalaisista. Birthe on äänestänyt kaikissa Tanskan EU-kansanäänestyksissä "ei", eikä aio muuttaa linjaansa nytkään.

Enemmistö aikoo äänestää kyllä

Tanskan Gallupin Berlingske Tidende -lehdessä juuri julkaistussa mielipidemittauksessa 45 prosenttia kolmesta tuhannesta vastaajasta kertoi varmasti aikovansa antaa tukensa Euroopan unionin perustuslaille ja 11 prosenttia todennäköisesti äänestävänsä kyllä. Varmoja vastustajia oli vastaajista neljännes. Kansanäänestys järjestetään Tanskassa 27. syyskuuta.