Uutiset

Lapin tulvavahinkolasku nousee miljooniin

Kittilä/Inari,
(STT)

Kittilän kunnanjohtaja Seppo Maula arvioi, että Lapin tulvakustannusten loppusumma saattaa nousta miljooniin euroihin. Suurimmat kulut syntyvät tulvan jälkihoidosta, kun kastuneita rakennuksia käydään korjaamaan.

Kittilässä tulvan kanssa tekemisiin joutui Maulan mukaan tavalla tai toisella 3 000-4 000 ihmistä. Tulva koskettaa myös muita kuin paikallisia asukkaita. Esimerkiksi Ounasjokivarren lomamökeistä 80 prosenttia on kastunut.

Kunnalle pelastustyöt ovat aiheuttaneet jo 100 000 euron ylimääräisen laskun. Kun maakunnallisen pelastustoimen kulut lasketaan summaan, turvaamis- ja suojaamistoimet maksanevat Ounasjoen alueella noin 300 000 euroa.

Rakennusten korjaamiskulut ovat Maulan mukaan asia erikseen. Yksittäiset remontit voivat nousta pahimmillaan suuriin summiin.

- Emme ole kuluja edes pohtineet. Olemme tehneet vain sen, mihin olemme pystyneet. Laskuja aletaan pohtia ensi viikolla, sanoi Inarin kiinteistöinsinööri Arto Leppälä.

Leppälän mukaan koko kuntakeskus pengerrettiin. Patojen sisällä oli noin 3 000 ihmisiä. Padot eivät Ivalojoella juuri pettäneet.