Uutiset

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet
Wärtsilän lahjusjupakassa

Vaasan käräjäoikeus hylkäsi syytteet konepajayhtiö Wärtsilä Finlandia ja sen myyntijohtajaa vastaan käydyssä lahjusoikeudenkäynnissä. Yhtiötä ja sen työntekijää syytettiin lahjonnasta elinkeinotoiminnassa. Käräjäoikeus antoi asiasta kansliapäätöksen perjantaina.

Kihlakunnansyyttäjä Lilja Limingoja vaati Wärtsilälle 400 000 euron yhteisösakkoa lahjonnasta elinkeinotoiminnassa ja yhtiön myyntijohtajalle ehdollista vankeusrangaistusta samasta rikoksesta. Syyttäjän mukaan Wärtsilän myyntijohtaja olisi maksanut lähes miljoonan dollarin lahjukset ruotsalaisvarustamo Rederi Ab Gotlandin tekniselle johtajalle vuosina 1999-2001. Syyttäjäosapuolen mukaan rahat olivat lahjus, joiden avulla Wärtsilä olisi saanut merkittävän moottoritilauksen.

Wärtsilä kiisti syytteet: sen mukaan kyse oli varustamoalennuksista. Yhtiö myös katsoi ruotsalaisvarustamon teknisen johtajan harhauttaneen Wärtsilän maksamaan varustamoalennuksen johtajan omalle tilille sveitsiläispankkiin.

Vaasan käräjäoikeus kallistui Wärtsilän näkemyksen kannalle ja katsoi, ettei syyttäjän todistelu lahjonnasta ollut riittävä, vaan kyse oli varustamoalennuksesta. Tuomion perusteluiden mukaan on kiistatonta, että varustamoalennukset ovat alalla tyypillisiä. Oikeuden mukaan ei myöskään ole tavatonta, että alennukset maksetaan rahana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Käräjäoikeus huomioi myös sen, että ns. Broker Agreement -sopimuksen (välityssopimus) perusteella maksettu maksu olisi ollut ajallisesti epälooginen lahjukseksi: Wärtsilä solmi ruotsalaisyhtiön kanssa alihankintasopimuksen heinäkuussa 1999 ja myyntijohtaja allekirjoitti Broker Agreement -sopimuksen elokuussa 2000. Käräjäoikeuden mukaan Wärtsilällä ja sen myyntipäälliköllä ei myöskään ollut syytä epäillä sitä, että maksu ohjautuisi teknisen johtajan omalle tilille.

Käräjäoikeus määräsi Wärtsilän ja sen myyntijohtajan oikeudenkäyntikulut, yhteensä reilut 73 000 euroa, valtion korvattaviksi.

Ennakkotapaus Ruotsissa

Wärtsilään liittyvää lahjusvyyhteä ryhdyttiin selvittämään syksyllä 2003. Asia tuli ilmi Ruotsissa käydyssä oikeudenkäynnissä, jonka yhteydessä Rederi AB Gotland

-varustamon tekninen johtaja myönsi ottaneensa lahjuksia Wärtsilältä ja Rolls Roycelta. Johtaja teki itsemurhan käräjäoikeuden käsittelyn aikana.

Visbyn käräjäoikeus tuomitsi kaksi Rolls Roycen entistä työntekijää lahjonnasta vuonna 2003, mutta Svean hovioikeus vapautti heidät syytteestä myöhemmin. Hovioikeuden mukaan syyttäjä ei kyennyt osoittamaan, että miehet olisivat maksaneet ruotsalaisjohtajalle lahjuksia tai että he olisivat tienneet tilin, jolle rahat maksettiin, johtajan henkilökohtaiseksi tiliksi. Myös Vaasan käräjäoikeus viittasi päätöksessään Svean hovioikeuden päätökseen.

Lahjusjutussa syyttäjänä toiminut kihlakunnansyyttäjä Lilja Limingoja ei vielä perjantaina osannut arvioida, valittaako hän asiasta hovioikeuteen. Hän haluaa ensin tutustua huolella käräjäoikeuden päätökseen.