Uutiset

Adolf Ehrnroothin muistomerkki paljastettiin turkulaisille

TS/J.Laurikko/www.turunsanomat.fi<br />Puolustusvoimien entiset komentajat kenraali Lauri Sutela (vas.) ja kenraali Jaakko Valtanen keskustelivat kenraaliluutnantti R. W. Stewenin kanssa kutsuvierasjuhlassa Turun kaupunginteatterissa muistomerkin paljastuksen jälkeen.
TS/J.Laurikko/www.turunsanomat.fi
Puolustusvoimien entiset komentajat kenraali Lauri Sutela (vas.) ja kenraali Jaakko Valtanen keskustelivat kenraaliluutnantti R. W. Stewenin kanssa kutsuvierasjuhlassa Turun kaupunginteatterissa muistomerkin paljastuksen jälkeen.

ANNA KUUSELA

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistomerkin paljastaminen keräsi turkulaisia Itsenäisyydenaukion ympärille perjantaina iltapäivällä. Suihkulähteen reunalla seisseet Ritva Sjöblom ja Terttu Vanamo saapuivat paikalle kunnioittamaan sotasankaria.

- Tämä on hyvä paikka muistomerkille, he kehuivat.

- Täällä Ehrnrooth otti vastaan lippupäivän paraatin. Olin monta kertaa katsomassa, Vanamo kertoi.

Sjöblom ja Vanamo aloittivat oppikoulun kun talvisota alkoi. Heidän isänsä olivat sodassa, ja Vanamon mies on sotaveteraani.

Yleisön joukossa istunut perniöläinen Mauri Porkka puolestaan soti itse Ehrnroothin johtaman jalkaväkirykmentti seitsemän riveissä. Porkka lähti talvisotaan alle 20-vuotiaana nuorukaisena aliupseerikoulun jälkeen.

- Olin hyvissä väleissä kenraalin kanssa, hän oli hyvinkin leikkisä mies, Porkka muisteli.

86-vuotiaan Porkan toi Turkuun juhlatilaisuuteen piikkiöläinen Ilkka Juusti Uusikirkko-seurasta. Juusti kertoi, että Porkka on hyvin vaatimaton sotakokemuksistaan puhuessaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Hän oli jalkaväkirykmentti seitsemässä alusta alkaen ja on ollut mukana kaikkein pahimmissa paikoissa. Hän on Rantasalmen miehiä, jonka pitäjän miehistä kuoli sodassa iso osa, Juusti sanoi.

Juustin kysymykseen, oliko kuolemanpelko koko ajan läsnä sodassa, tuli Porkalta karu vastaus.

- Ei ollut niin väliä, oliko henkeä tai ei.

Ylilento paljastuksen hetkellä

Muistomerkin paljastusta saapui seuraamaan noin kolmesataa kutsuvierasta, joiden joukossa oli myös Adolf Ehrnroothin leski, kreivitär Karin-Birgitte Ehrnrooth .

Ensin maanpuolustusjärjestöjen lippulinna, sitten laivaston soittokunta ja kunniaosasto tulivat paikoilleen juhlavissa riveissä. Mukana oli myös Varsinais-Suomen partiopiirin partiolaisia.

Kun valtionlippu oli tuotu paikalle, Satakunnan lennosto teki ylilennon. Samaan aikaan paljastettiin kaksimetrinen graniittipaasi, johon on upotettu taiteilija Herman Joutsenen pronssireliefi Adolf Ehrnroothista joukkoineen.

Muistomerkkitoimikunnan puheenjohtaja, kenraaliluutnantti

R. W. Stewen sanoi puheessaan, että muistomerkillä halutaan tehdä kunniaa Ehrnroothille ja jalkaväkirykmentti seitsemän sotilaille sanoilla "isänmaanrakkaus, johtajuus ja rohkeus".

Muistomerkille laskettiin kolme seppelettä: puolustusvoimien, reservin kenraalien ja jalkaväkirykmentti seitsemän veteraanien.

Nuorisolle tärkeä esikuva

Turkulainen Ritva Sjöblom pohti, että Ehrnrooth oli ensinnäkin nuorisolle tärkeä esikuva. Vanamo täydensi, että hän oli esimerkillinen alaisilleen ja piti heitä vertaisenaan.

- Sotapojatkin uskalsivat lähestyä häntä.

Sjöblomilla ja Terttu Vanamolla on omia muistoja Ehrnroothista. He ovat nähneet tämän usein Turussa kaupungilla. He kertoivat, että kreivitär Karin-Birgitte Ehrnroothia näkyy yhä kaupungilla silloin tällöin.

Turkulainen Anni Lankinen halusi niin ikään kertoa oman mielipiteensä jalkaväenkenraalista.

- Olen aina kunnioittanut häntä ihmisenä ja sotilaana. Hän on saanut nuoret uskomaan asioihin, Lankinen kiitteli.

TS/Jori Liimatainen<br />Everstiluutnantti Kari Paarman (vas.) ja komentaja Matti Ketolan paljastettua muistomerkin oli kenraaliluutnantti R. W. Stewenin (takana) puheen vuoro.
TS/Jori Liimatainen
Everstiluutnantti Kari Paarman (vas.) ja komentaja Matti Ketolan paljastettua muistomerkin oli kenraaliluutnantti R. W. Stewenin (takana) puheen vuoro.
TS/Jori Liimatainen<br />Turkulaiset Terttu Vanamo (vas.) ja Ritva Sjöblom muistavat Adolf Ehrnroothin kunnioitettavana sotasankarina.
TS/Jori Liimatainen
Turkulaiset Terttu Vanamo (vas.) ja Ritva Sjöblom muistavat Adolf Ehrnroothin kunnioitettavana sotasankarina.
TS/Jori Liimatainen<br />Kreivitär Karin-Birgitte Ehrnrooth (vas.) osallistui muistomerkin paljastustilaisuuteen.
TS/Jori Liimatainen
Kreivitär Karin-Birgitte Ehrnrooth (vas.) osallistui muistomerkin paljastustilaisuuteen.