Uutiset

Päivähoidon vuosilasku kasvaa osalla turkulaisperheistä yli neljänneksen

HANNU MIETTUNEN

Turun kaupunki tekee muutoksia päivähoitomaksujen määräytymisperusteisiin. Muutos tietää turkulaisille lapsiperheille joissakin tapauksissa yli tuhannen euron lisälaskua.

Sosiaalilautakunnan uuden päätöksen mukaan maksuttomien kesäkuukausien määrä vähenee yhteen, vaikka lapsi olisi pois päivähoidosta koko kesän. Muutos tulee voimaan ensi vuonna.

Jo ensi syksynä karsitaan ympärivuotisia alennuksia, joita on annettu päivähoitoa vain osan aikaa tarvitseville. Tähän asti maksusta on saanut 50 prosentin alennuksen, jos hoitopäiviä on kertynyt kuukaudessa keskimäärin kymmenen tai vähemmän.

Neljänneksen alennuksen on saanut, jos hoitopäiviä on keskimäärin 15 tai vähemmän. Enintään viidestä hoitopäivästä alennus on ollut 75 prosenttia. Se poistuu nyt kokonaan.

Sosiaalilautakunnan uuden päätöksen mukaan muidenkin raja on joka kuukausi ehdoton, eikä eri kuukausien eroja voi enää tasata pitkällä aikavälillä. Jos raja ylittyy yhtenäkin kuukautena, koko vuodelta peritään täysi maksu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muutos pudottaa alennuksen ulkopuolelle esimerkiksi hoitoalalla olevat vuorotyöläiset, joilla on kolmen viikon työvuorokierto. Hoitopäiviä on tyypillisimmillään kertynyt joka toinen kuukausi noin 12, joka toinen kuukausi noin 17.

Esimerkiksi kahden lapsen keskituloinen perhe voi joutua maksamaan päivähoidostaan vuodessa jopa 1 330 euroa enemmän kuin tähän asti.

Vaikutuksista ei vielä tietoa

Muutokset koskevat periaatteessa kaikkia Turun kaupungin päiväkodeissa, ostopalvelupäiväkodeissa ja perhepäivähoidossa olevia 6 450 lasta. Ympärivuotisia alennuksia on myönnetty noin 700 lapselle.

Kaupungin päivähoidosta vastaava osastopäällikkö Raili Koski ei osaa sanoa, kuinka moni perhe pystyy mukauttamaan työvuoronsa uusiin säännöksiin ja kuinka moni maksaa lisälaskun.

Hänellä ei ole liioin käsitystä siitä, miten paljon lisätyövoimaa todennäköisesti lisääntyvä lapsimäärä tietää. Suurin muutos lienee kesäisin, jolloin monet vanhemmat ovat jaksottaneet lomansa ainakin limittäin ja hoitaneet lapset pääosin kotona.

- Ehkä se vaikuttaa esimerkiksi määräaikaisten työsuhteiden vakinaistamisiin, Koski arvelee.

Sosiaalilautakunnan päätöksen esittelytekstissä on esitetty kaupungin saamista lisätuloista melko tarkka summa eli 35 000 euroa. Koski myöntää, että sen paikkansa pitävyyttä on etukäteen vaikea arvioida.

Jos päivittäinen lapsimäärä kasvaa odotettua enemmän, kaupunki saattaa jopa hävitä rahaa. Laki määrää, kuinka monta työntekijää lasta kohden on aina oltava.

Kosken mukaan muutoksia ei ole kuitenkaan tehty taloussyistä, vaan nykyisen järjestelmän selkiyttämiseksi ja yksinkertaistamiseksi.

Koikkalainen piti vaikutuksia pieninä

Sosiaalilautakunta hyväksyi esitetyn uudistuksen yksimielisesti ja yhdeltä istumalta. Puheenjohtaja Leena Koikkalainen (sd) jäi käsitykseen, että muutos on teknisluontoinen ja pieni. Hän uskoi vielä perjantaina, että jotkut perheet saivat uudistuksesta jopa rahallista hyötyä.

- Se ei vaikuta paljon yhtikään. Joillekin se on plussaa, joillekin miinusta, Koikkalainen kommentoi.

Kuultuaan konkreettisia esimerkkejä hän oli puhelimessa hetken hiljaa.

- Kai ne sitten faktoja ovat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koikkalainen ei kuitenkaan katso, että lautakunta olisi päättänyt asiasta puutteellisin tiedoin.

- Kyllä me tiesimme, millaisia päätöksiä me teimme, hän korostaa.

Koikkalainen oli yllättynyt myös sitä, ettei virkamiehilläkään ole ennakkokäsitystä muutoksen välillisistä vaikutuksista esimerkiksi työvoimantarpeeseen.

- Se on kyllä paha juttu, hän tuumi.

Sosiaalitoimenjohtaja Maija Kyttä ei perjantaina vastannut hänelle jätettyyn soittopyyntöön.