Uutiset

Lomissa romanit toimivat itse

TS/Suvi Tanner<br />Roma-Lom Foundation on säätiö, jonka kymmenestä palkallisesta työntekijästä ja sadasta vapaaehtoisesta lähes kaikki ovat romaneja. Kokouspöydän ääressä Teodora Naitenova (vas.), Nikolai Kirilov ja Vassil Kirilov.
TS/Suvi Tanner
Roma-Lom Foundation on säätiö, jonka kymmenestä palkallisesta työntekijästä ja sadasta vapaaehtoisesta lähes kaikki ovat romaneja. Kokouspöydän ääressä Teodora Naitenova (vas.), Nikolai Kirilov ja Vassil Kirilov.

Turun Sanomat, Lom

Nikolai Kirilov nostaa puvunhousujensa puntteja.

- Miksi minun kengilläni ei ole väliä, vaikka muiden kengillä on. Meidän katumme ovat pelkkää kuraa, hän paasaa.

Kirilov ja Assen Slavtshev pyörittävät kymmenen muun romanityöntekijän kanssa Roma-Lom Foundation -hanketta, josta on kymmenessä vuodessa kasvanut kansalaisvaikuttamisen malliesimerkki.

Lomin seudun 35 000 asukkaasta puolet on romaneja. He asuvat alueilla, joiden katujen kunnossapitoon, jätehuoltoon ja juomaveteen kaupunki ei jaksa satsata. Kymmenen vuotta sitten Kirilov päätti, että asioiden on muututtava. Romanitaustaisena hänen ei ollut helppo hankkia koulutusta, lähteä paikallispolitiikkaan ajamaan asioita ja ajautua sitä kautta perustamaan vähemmistöjen elinolojen parantamiseen tähtäävää säätiötä ja toimintakeskusta.

- Mutta minä olenkin mieleltäni sekaisin. Sitä pidetään hulluna, että romanit toimivat itse, eivätkä vain ole toiminnan kohteita, hän nauraa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Haluatteko tekin kenkänne kuraisiksi, Kirilov tiukkaa.

Hän haluaa papereiden levittelyn sijaan viedä kävijät keskelle romanialueiden todellista elämää. Vaikka osa ihmisistä elää edelleen kurjissa oloissa ilman mukavuuksia, suhtautuvat vastaantulijat kanojen seassa puvut päällä tarpoviin Kiriloviin ja Slavtsheviin iloisesti. Oman kulttuurin ihmisiin luotetaan.

He esittelevät koulun, joka houkuttelee lapsia opintielle aamiaistarjoilulla ja johon säätiö on hankkinut kopioitavaksi koulukirjoja, romanihistoriaa ja -kieltä käsitteleviä teoksia sekä romanikielisen avustajan. Toiselle romanialueelle taas on talkoovoimin rakennettu kirkko, mihin energiaa pursuava pastori suunnittelee kaikille avointa tietokonehuonetta ja organisoi yksinhuoltajien lapsille suunnattua lounastarjoilua tiskausvuoroja vastaan.

- Me haluamme opettaa ihmisille, kuinka asiat voi hoitaa itse. Panostamme nuoriin, jotta tänne ei syntyisi enää sellaista sukupolvea, joka ei koskaan ole tehnyt työtä, Kirilov selittää.