Uutiset

Ilta-Sanomat: Ahtisaari sovittelijaksi Kosovoon

Helsinki,
(STT)

Presidentti Martti Ahtisaari on näkyvästi esillä niiden ehdokkaiden joukossa, joista kaavaillaan Kosovon maakunnan aseman ja itsehallinnon ratkaisijaa. Ilta-Sanomat kertoo, että YK:n pääsihteeri Kofi Annan haluaisi Ahtisaaren ratkaisemaan vihdoin Kosovon serbien ja albaanien kiistan.

Ahtisaari on keskittynyt Indonesian Acehin maakunnan rauhanneuvotteluihin Vantaalla. Häneltä ei ainakaan perjantaina aamupäivänä saatu lisätietoa Kosovo-asiasta.

Ahtisaaren nimi on ollut viime aikoina tiuhaan esillä etenkin Kosovon ja Serbia-Montenegron lehdistössä. Hänet on tuotu esiin muiden ehdokkaiden joukossa myös kansainvälisessä lehdistössä.

Luonnollista on, että Ahtisaarta pidetään erittäin varteenotettavana ehdokkaana välittäjäksi. Hänelle kertyi mainetta varsinkin kuusi vuotta sitten, kun hänen johdollaan Jugoslavian silloinen johtaja Slobodan Milosevic suostui hyväksymään ehdot, joilla Kosovon sota saatiin loppumaan.

Kosovon sota loppui vuonna 1999. Kosovon maakunnassa on valtaa pitänyt YK:n väliaikaishallinto. Valtioneuvos Harri Holkeri johti taannoin väliaikaishallintoa.