Uutiset

Nouste ei halua puolustaa
vain yhtä miljöötä

MIIA KESKI-PETÄJÄ

Nousiaisissa pidettiin torstaina Nouste ry:n perustava kokous. Nousten tarkoitukseksi määriteltiin muun muassa kotiseudun kehittäminen paikallisten erityispiirteiden pohjalta, rakennettua ja kulttuurimaisemaa vaalien. Myös kotiseututietouden ja ihmisten viihtyvyyden lisääminen listattiin tavoitteisiin.

Nouste oli alun perin leimautumassa yhden asian liikkeeksi, ja yhdistyksen perustamisesta päätettiin kuukausi sitten tilanteessa, jossa kunnan edustajat ja asukasaktiivit olivat ajautuneet napit vastakkain. Kiistan takana oli kunnan ja Turun Osuuskaupan tekemä esisopimus marketin rakennuspaikasta. Kahdella kaupattavaksi suunnitellulla tontilla on jo rakennukset, jotka pitäisi purkaa ruokakaupan tieltä, mutta asukkaat haluavat säilyttää miljöön kannalta olennaisiksi kokemansa niin sanotut Suojan ja lääkärin talot.

- Se on edelleen yksi olennainen tavoite, mutta emme halua olla vain miljööyhdistys vaan toimia ylipäätään noustelaisen identiteetin esiintuojana ja yhteisöllisyyden nostajana, yksi yhdistyksen alullepanijoista Kari Salminen selvittää.

- Perinnemaisema on meille tärkeä, mutta emme ole museoimassa mitään. Maaseutua saa kehittää, kunhan muistaa historialliset ja kulttuuriarvot, joita tänä vuonna 850-vuotisjuhliaan viettävässä Nousiaisten kunnassa on todella paljon.

Aktiivien ja kunnan välit pääsivät välillä kiristymään, mutta tunnelmat ovat Salmisen mukaan rauhoittuneet.