Uutiset

Lähes 40 maan osaajat näyttivät taitojaan

TS/
TS/

MARJA MYLLYLUOMA

Liki 40 maan pienoisliput lepattavat lempeässä kevättuulessa Helsingin messukeskuksen edustalla torstaina, ammattitaidon MM-kisojen avajaispäivänä.

  Lippurivistön alta kulkee heti aamusta muurahaismaisia määriä väkeä. Nelipäiväisen tapahtuman kunnianhimoiset odotukset 150 000 kävijästä saattavat hyvinkin toteutua.

Tulijoiden tyypillisin muodostelma on nyreäilmeisten murkkujen parijono. Joukkoa johtavan opettajan kantamassa kyltissä lukee "Hollolan ya" tai muuta vastaava.

Hapannaamat sulavat suopeaan hymyyn, kunhan on päästy pelipaikalle seuraamaan kilpailijoiden suorituksia matalan aidan takaa. "Hyvä, Olli!" "Hei, toi kokki on se ihana Mansikka!" Puhelu kuljettajan, korjaan kilpailijan kanssa on ehdottomasti kielletty. Mutta kannustushuutoja saati kommentteja ei kukaan voi estää.

Ammattitaidolla hyville palkoille

Nuorison kiinnostus kertoo, ettei kisojen pääpomo, WorldSkills-organisaation presidentti Jack Dusseldorp tuuleen huutele.Dusseldorpin mielestä MM-kisat palvelevat oivallisina tiedonvälittäjinä varsinkin ammattiaan valitseville nuorille. Hän epäilee, ettei jokaikinen vanhastaan edes tiedä kaikista koulutusmahdollisuuksista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Monet luulevat, että vain yliopistokoutuksen hankkimalla voi ansaita elantonsa. Tosiasiassa monet työelämän ammattilaiset ovat paremmin palkattuja kuin korkeakouluista valmistuneet. Varsinkin työvoimapulaa potevilla aloilla ammatti-ihmisten palkat ovat todella hyvät.

- Uskomatonta, miten Helsingin messukeskus on muuttunut liki 700 nuoren osaamiskeskukseksi. WorldSkills-kilpailuissa pääsee näkemään sellaisiakin työelämän alueita, joihin tavallisesti ei törmää, Dusseldorp jatkaa suitsutustaan,

Pohjoismaista ensimmäisenä alan MM-kisat kaapannut Suomi saa järjestelyistään täydet pisteet. Pienet kömmähdykset tapahtuvat niin visusti kulissien takana, että tuskin kantautuvat Mr. Presidentin korviin. Kansainvälinen lehdistö esimerkiksi joutuu odottamaan pitkän tovin iltapäiväsämpylöitään hissin rikkouduttua.

Kaikkien aikojen paras joukkue

Messukeskuksessa piipahtavat myös opetusministeri Tuula Haatainen ja Suomessa parhaillaan vierailulla oleva EU:n koulutusasioiden komissaari Ján Figel '. Molemmat hehkuttavat, ettei Suomi ole pudonnut koulutuksen temppelinharjalta.

Haatainen lupaa, että Suomen päätavoite ensi vuodeksi osuvalla puheenjohtajajuuskaudella on Lissabonin strategian edistäminen.

 - Elinikäinen oppiminen, koulutuksen laadun ja tehokkuuden sekä tutkimuksen ja innovaatioiden hyödyntäminen, Haatainen listaa Lissabon-tavoitteita.

Käden taidon kisoissa kun ollaan, ministeri painottaa erityisesti koulutuksen tasa-arvoa. Ammatillisen koulutuksen kehittämiseen tähtää ns. Kööpenhaminan prosessin seurantakokous, jonka Suomi Haataisen kertoman mukaan järjestää joulukuussa 2006.

Ainakaan Helsinkiin matkanneiden taitajien ei tarvitse hävetä. Moni on hankkinut kannuksensa oikeissa töissä ja lisäksi valmentautunut varta vasten kisaan parikin vuotta. Jo ensimmäisenä päivänä ihastellaan yleisesti kilpailun korkeaa tasoa.

Suomen 44-jäsenisen maajoukkueen virallinen tavoite on saavuttaa vähintään 20 lajissa 39:stä vähintään diplomitasoinen suoritus.

- Näin hyvin valmentautunutta joukkuetta Suomella ei ole ollut koskaan aikaisemmin, kehuu delegaatti Timo Lankinen.

Osansa kunniasta saavat kaikkien maiden joukkueenjohtajat, jotka osaltaan pitävät henkeä yllä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Olemme kilpailijoiden äitejä, isiä tai veljiä, luonnehtivat Suomen Hannele Marttiini ja muut "team leaderit".