Talous

Orkla on monessa
liemessä keitetty

PEKKA HAKANEN

Norjalainen Orkla on todellinen monialayhtiö. Jättiyhtiön siipien suojiin mahtuu kaikkea aina Möllerin kalamaksaöljystä Det Berlingske -mediaryppääseen. Orkla harjoittaa myös raskasta teollisuutta, jonka ydin on metallifirma Elkem, ja alumiiniin erikoistunut Sapa. Tämän ohella yhtiöllä on kemiateollisuutta, jonka ykkösnimi on erikoiskemikaaleihin keskittynyt Borregaard''s.

Kaiken lisäksi Orklan sijoitussalkku on Norjan mittavimpia. Yhtiön omistus Oslon pörssissä listattavista yhtiöistä nousee markkina-arvolla mitattuna noin kolmeen prosenttiin. Orkla on myös merkittävä kiinteistöjen omistaja.

Orklan mahdista Norjassa kertoo, että jopa miljardööri Kjell-Inge R¢kke joutui ahdinkoon Orklalta ottamiensa lainojen kanssa. R¢kke pääsi kuitenkin kovan kädenväännön jälkeen lopulta sopuun Orklan kanssa lainan takaisinmaksuehdoista.

Suomalaisillekin yhtiö on vanha tuttu, sillä Felix Abban kautta yhtiöllä on vankka asema suomalaisissa ruokapöydissä. Ahti-sillistäkään eivät ensimmäiseksi tule mieleen norjalaiset turskanpurijat. Tuoreempi hankinta on ahvenanmaalainen perunanjalostaja Chips.

Orkla on pitkään ollut keskeinen toimija myös Pohjois-Euroopan panimomarkkinoilla. Yhtiö kuitenkin luopui viime vuonna 40 prosentin osuudestaan Carlsbergissä. Carslbergin kautta Orkla sukelsi Venäjälle, jossa toimi Hartwallin ja Calsbergin yhdessä omistama rahantekokone nimeltä Baltic Beverage Holding.

Panimoalasta luopuminen ei lopettanut Orklan liiketoimia idässä, vaan yhtiö ostikin viime vuonna Venäjän suurimman suklaan ja keksien tuottajan Sladcon.