Talous

Felix Abba haukkasi nopeasti kasvaneen Pandan omistukseensa

TS/Risto Aalto
TS/Risto Aalto

Jukka Vehmanen

Makeisalan järjestelyt Suomessa jatkuivat torstaina, kun Turussa toimiva Felix Abba ilmoitti ostavansa lakritsia ja suklaata valmistavan Pandan. Kauppahintaa ei julkisteta. Kaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisen hyväksyntää.

Vaajakoskelaisen Pandan omistavat pääomasijoittaja MB Rahastot sekä yhtiön ylin johto. MB Rahaston partnerin Hannu Puhakan mukaan Pandaa kohtaan oli suurta kiinnostusta, ja muitakin ostajatarjokkaita oli.

- Ilmoitimme jo viisi vuotta sitten Pandan hankkiessamme, että meillä on sen suhteen viiden vuoden suunnitelmat. Ylitimme sinä aikana kaikki tavoitteemme. Pandan liikevaihto kasvoi 40 prosenttia, tulos kolminkertaistui ja henkilöstömäärä lisääntyi 22 prosenttia, Puhakka kertoo.

- Tällä hetkellä Panda on yrityksenä uudessa vaiheessa. Uskomme, että vahva pohjoismainen omistaja tuo liiketoiminnan kehittämiseen lisää resursseja ja mahdollisuuksia.

Suklaavanukkaalle konvehtiseuraa

Kisassa voitolle selvinneen Felix Abban omistaa norjalainen monitoimialakonserni Orkla. Pandasta tulee osa Felix Abban Suomen ja Baltian divisioonaa, jolla on tuotantolaitokset Turussa ja Lahdessa sekä Viron Põltsamaassa, Latvian Riikassa ja Liettuan Kaunasissa. Toimintaa johdetaan Turusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Felix Abban toimitusjohtajan Claes Göran Hagströmin mukaan makeisliiketoiminta ei ole lainkaan niin kaukana perinteisen sillinvalmistajan konseptista kuin saattaisi luulla.

- Onhan meillä suklaavanukastakin. Tämä kauppa pitää nähdä osana isompaa kuviota. Omistajallamme Orklalla on vahva asema Norjan makeismarkkinoilla, ja viime vuonna se osti venäläisen makeistehtaan Sladcon.

Hagströmin mukaan ei ole poissuljettua, että Felix Abba tekisi vielä muitakin makeisalan kauppoja.

- Felix Abbaa ovat aina kiinnostaneet johtavat merkkituotteet. Olemmehan ostaneet muun muassa Ahti ja Vesta -sillimerkit. Jos meille tarjotaan Turussa lakkautettavan makeistehdas Leafin tuotemerkkejä, varmasti me niiden hankkimista harkitsemme, Hagström kertoo.

Johtaja Bente Brevik Orklasta sanoo kuitenkin, ettei yhtiö ole ollut yhteydessä Leaf Internationaliin Turun tehtaan lakkauttamisesta.

- Minulla ainakaan ei ole tietoa tällaisesta. Me olimme mukana joulukuussa, kun hollantilainen CSM myi Leafin pääomasijoittajille. Sen jälkeen meihin ei ole otettu yhteyttä, Brevik kertoo.

Hänen mukaansa Leafin Suomessa olevien tuotantolaitosten tuotteet, kuten pastillit, sopivat huonosti Orklan lajivalikoimaan.

Hagström pitää "ikävänä sattumana" sitä, että ilmoitus Leafin Turun makeistehtaan lopettamisesta tuli vain pari päivää ennen torstaina julkistettua Panda-kauppaa.

- Ajoituksemme olisi voinut olla parempikin. Nyt kaikki viittaavat tässä yhteydessä Leafiin, harmittelee Hagström.

Panda jatkaa itsenäisesti

Panda on lakritsituotteiden ykkönen ja johtava suklaakonvehtien tekijä Suomessa. Suurimpia vientimaita ovat Pohjoismaat, Britannia, USA ja Kanada.

Pandan pääkonttori ja tuotantolaitokset sijaitsevat Vaajakoskella. Hagströmin mukaan Pandan toiminnot ja johto säilyvät ennallaan, koska Pandan liikevaihto ja tulos ovat kasvaneet ripeästi.

- Tavoitteena on, että Panda kehittyy itsenäisenä, ja ehkä siitä tulee vielä alan johtava suomalainen toimija.

Pandan viime vuoden liikevaihto oli lähes 52 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa työskentelee noin 300 henkeä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Panda kävi jo aiemmin norjalaisomistuksessa. Yhtiö siirtyi takaisin suomalaisomistukseen, kun MB Rahastot osti sen norjalaiselta Rieber Son ASA:lta vuonna 2000.

Pandan tehdas on perustettu 1920-luvulla. Vuoteen 1988 se oli SOK:n omistuksessa. Tuolloin se myytiin toimivalle johdolle. Norjalaiskausi alkoi joulukuussa 1995.