Uutiset

Tuomio koiran
huonosta
hoidosta
perustuu
mielikuviin

MARJA SALEVA

Koiran hoidon laiminlyönnistä tuomittu Kaarinan kihlakunnan poliisipäällikkö Jukka Mäkilähde ja hänen vaimonsa vaativat Turun hovioikeutta hylkäämään syytteet. Molemmat tuomittiin eläinsuojelurikoksesta 40 päiväsakkoon Turun käräjäoikeudessa viime vuoden syyskuussa.

Mikäli tuomio hovioikeudessa kuitenkin tulee, poliisipäällikön mielestä hänen rangaistuksensa tulee olla vaimon rangaistusta lievempi. Perheen vehnäterrieri oli pääosin kotiäitinä toimineen vaimon hoidossa.

Poliisipäällikön puolustuksen mukaan käräjäoikeuden tuomio rakentui mielikuvien varaan, ja siihen vaikutti oleellisesti lehtikirjoittelu aiheesta ennen oikeuskäsittelyä.

- Koiran kohtelusta tulee julma kuva, joka ei pidä paikkaansa, puolustus katsoi.

Myöhemmin puheita vedettiin hieman takaisin.

- Tuomioistuin ei ehkä ollut heikko, mutta ainakin todistajiin lehtikirjoittelu on ehkä vaikuttanut.

Puolustus perusteli, miksi sakkojuttu haluttiin tuoda hovioikeuden käsittelyyn.

- Tämä on heille vakava ja nolo juttu, ja henkisesti intressi on iso. He kokevat vilpittömästi syytteen aiheettomaksi.

Mäkilähteiden vehnäterrieri karkasi perheen pihalta helmikuussa 2004. Se tuotiin löytökoirana Turun kaupungin eläinhoitolaan likaisessa ja huonossa kunnossa.

Käräjäoikeuden mukaan koira oli aliravittu, ja sillä oli pitkään jatkunut korvatulehdus. Koiraa oli pidetty pitkiä aikoja ulkona ilman asianmukaista suojaa. Turkkia ei ollut hoidettu.

Koira jouduttiin myöhemmin lopettamaan eläinhoitolassa, koska se oli täysin pois tolaltaan. Se ei ottanut ihmisiin lainkaan kontaktia.

Syyttäjä vaati hovioikeudessa Mäkilähteiden vaatimusten hylkäämistä. Hovioikeus antaa päätöksensä myöhemmin.