Uutiset

Kakolan lämpö-
pumppulaitoksen louhinta käynnistyy
ensi viikolla

HANNU MIETTUNEN

Turku Energian tulevalle lämpöpumppulaitokselle ryhdytään jo ensi viikolla louhimaan luolaa Kakolan kallioon.

Yhtiö tilasi noin 40 000 kuution urakan torstaina jätevedenpuhdistamoa rakentavalta Turun Seudun Puhdistamo Oy:ltä. Hanke sai torstai-iltana rakennuslautakunnalta rakennusluvan. Työt saa sen mukaan aloittaa heti odottamatta päätöksen lainvoimaisuutta.

- Aloituskokous pidetään maanantaina, kertoo TSP:n toimitusjohtaja Timo Anttila .

Puhdistamoyhtiö on operaatiossa vain välikäsi. Se tilaa louhinnan lisätyönä Skanska Tekra Oy:ltä, joka urakoi paikalla jo luolaa Kakolan jätevedenpuhdistamolle.

- Lisätyönä tämä tulee paljon halvemmaksi kuin erillisenä urakkana, perustelee Turku Energian toimitusjohtaja Risto Vaittinen .

Louhinta maksaa noin kaksi miljonaa euroa ja sisään rakennettava tekniikka noin 8.5 miljoonaa euroa.

Lämpöä 4 000 pientaloon

Hankkeella oli kiire, jotta louhinta ehditään tehdä samaan aikaan kuin puhdistamon luolakin. Käyttöön molemmat laitokset otetaan vuoden 2008 lopulla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lämpöpumpulla otetaan talteen tulevan jätevedenpuhdistamon jätevesiin sitoutunut lämpö. Se hyödynnetään kaukolämpönä noin 4 000 turkulaistalon lämmitykseen. Jo jäähtyneitä vesimassoja hyödynnetään puolestaan kaukokylmän tuotantoon.

Vastaavia laitoksia on ollut Ruotsissa jo parikymmentä vuotta. Helsinkiinkin rakennetaan paraikaa viiden yksikön lämpöpumppulaitosta.

Kakola on jo valmiiksi kaukolämpöverkon reitillä, mutta kaukokylmäverkkoa varten täytyy louhia yhdysputki Sofiankadulle.

Timo Anttila ei usko, että louhinnan aikana ilmenee mitään yllätyksiä. Puhdistamoluolan louhinta on käynyt Portsan puolella jo lähempänä asutusta kuin nyt mennään. Valituksia ei hänen mukaansa ole tullut.

Linnanrinteen puolella yöaikainen panosreikien poraaminen sen sijaan herätti sen veran pahaa verta, että yhtiö päätti lopettaa yöaikaiset työt sataa metriä lähempänä. Porauskielto on kello 22:n ja aamukuuden välisenä aikana.

Yhtiö päätyi Anttilan mukaan ratkaisuun itse neuvoteltuaan asiasta kaupungin ympäristötoimenjohtajan kanssa.

Anttilan mukaan Linnanrinteen talot ovat suoraan kiinni kalliossa ja johtavat siksi ääntä paljon paremmin kuin Portsan puolen puutalot.

Kiviralli satamaan alkaa juhannuksesta

Kakolasta louhittavat kivet on viety tähän asti pääosin Raisioon. Kivirallin suunta kuitenkin muuttuu heti juhannusta seuraavana päivänä, kun Pansion uuden sataman rakennustyöt pääsevät vauhtiin.

Satama on tilannut alueen ruoppaustyöt Terra Mare Oy:ltä, joka aloittaa valmistelevat työt jo kesäkuussa ja ruoppaukset juhannuksen jälkeen. Mutaa ruopataan pois nopeammin kuin louhinta etenee, joten kivikuormat voidaan kipata suoraan paikalleen ilman välivarastointia.