Uutiset

Kulutus saattaa kasvaa vielä tänä vuonna

Alkoholin kulutus voi kasvaa tänäkin vuonna, koska alkoholin alemmat verot ja vapaa Viron tuonti ehtivät viime vuonna vaikuttaa vasta vajaan kalenterivuoden. Lisäksi viime kesä oli kolea ja sateinen, mikä leikkasi erityisesti oluen kulutusta.

Näin ennakoi Stakesin erikoistutkija Esa Österberg , joka esitteli "väliaikoja viinarallin ensimmäiseltä erikoiskokeelta" eilen Terve-SOS-tapahtumassa Turussa. Raportti ilmestyy kesäkuussa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Tutkijan mukaan kulutus kasvoi viime vuonna siihen tapaan kuin etukäteen oletettiinkin: Väki osti huomattavasti aiempaa enemmän alkoholia heti, kun verot alenivat maaliskuussa 2004. Niinpä huhti- ja toukokuussa 2004 Alkon myynti kasvoi edellisvuotisesta viidenneksen.

Kun sitten Viron EU-jäsenyys toukokuussa 2004 toi halvan virolaisviinan Suomeen, Alkon myynnin kasvuvauhti asettui noin kymmeneen prosenttiin.

Kaikkiaan vähittäismyynti lisääntyi viime vuonna 8,8 prosenttia sadan prosentin alkoholiksi muunnettuna. Väkevien myynti kasvoi roimasti, viinien väheni. Anniskelumyyntikin väheni.

Asukasta kohti laskettu puhtaan alkoholin tilastoitu kulutus kohosi 8,2 litraan, tilastoimaton 2,1 litraan ja kokonaiskulutus 10,3 litraan.

Stakesin erikoistutkijat Heli Mustonen ja Pia Mäkelä olettivat laajaa kyselytutkimusta tehdessään, että vähittäismyynnin halpeneminen ja tuonnin lisääntyminen olisi lisännyt kotona juomista.

Naiset raportoivatkin lisääntyneestä juomisesta kotona, miehet eivät.

Kyselyaineistossa ei ollut merkkejä siitä, että Viroa lähellä olevassa Etelä-Suomessa kulutus olisi lisääntynyt enemmän kuin muualla. Kotona olevat alkoholivarastot eivät kasvaneet vuodesta 2003 vuoteen 2004.