Uutiset

Kampiförin kuljettajaksi pääsee kuka tahansa

ELINA MALKAMÄKI

Förin kaupunkina tunnettu Turku sai maisemaansa toisen jokilautan, kun kampiföriksi ristitty vinssilossi laskettiin torstaina vesille Aurajoen yläjuoksulla. Hartiavoimilla toimivalla kampiförillä voi itse vinssata itsensä joen yli Kuralan kohdalta Halisiin ja päinvastoin.

- Tällä paikalla föri palvelee kokonaisuutta. Se on osa Aurajokilaakson perinnemaisemaa ja yhdistää samalla Kuralan ja Halisten ulkoilureitistöt, totesi vihkitilaisuudessa puhunut kaupungin kiinteistötoimenjohtaja Jouko Turto .

Hän toivoi, että virkistysmahdollisuuksia kohentava omatoimiföri lisäisi turkulaisten kiinnostusta ympäristöään kohtaan ja ohjaisi liikkumista luonnon kannalta kestävämpään suuntaan.

Kuuden metrin pituisen ja neljän metrin levyisen förin kyytiin mahtuu kerralla 12 ihmistä. Polkupyöriä sillä saa kuskata, mutta mopoilla lautalle ei ole asiaa. Reilun neljänkymmenen metrin matka joen yli taittuu vinssaajan voimista riippuen hiukan alle kymmenessä minuutissa.

Vaikka vinssin vääntäminen ei ole kovin raskasta, vääntötempo on niin tiuha, että huonokuntoisempi ei siitä hengästymättä selviä. Karkean arvion mukaan kampea kerkeää pyöräyttää ylitysmatkalla satakunta kertaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yksin tai kaksin veivattavat vinssit ovat lossin molemmin puolin. Eteenpäin mennään käyttämällä menosuunnan puoleista vinssiä. Jos lossi sattuu rantaan tullessa olemaan toisella puolella jokea, sen saa "tilattua" luokseen kampeamalla rantalaiturilla olevaa vinssiä.

Vaijeri irtosi heti avajaispäivänä

Elomatic Oy:n suunnittelema kampiföri on nykyaikaistettu versio vanhan ajan kapulalosseista, jotka olivat aikoinaan yleisiä Varsinais-Suomen ja Satakunnan jokimaisemissa ja saariston salmissa. Turusta sellainen löytyi muun muassa Ravattulasta. Tällä kertaa päädyttiin modernimpaan versioon käytännön syistä.

- Kapulalossin vaijeri kulki ilmassa, mikä ei olisi tällä paikalla onnistunut, koska yläjuoksulla liikutaan paljon kanootilla, selittää Turto.

Kampilossin kaksi vaijeria kulkevat veden alla noin puolen metrin syvyydessä.

Torstai-iltapäivänä sinkityt vaijerit varastivat hetkeksi pääroolin, kun toinen niistä irtosi kiinnikkeestä vain hetkeä ennen alueen asukkaille järjestetyn avajaistilaisuuden alkua.

Förin matka katkesi kesken joen ylityksen, ja lautta hinattiin Halisten rantaan odottamaan korjaajia.

Ensimmäisenä kesänä Kampiförillä toimii lossivahti, joka opastaa käyttäjiä vinssilossin käytössä. Lossivahti on paikalla arki-iltaisin kello 16-20 ja viikonloppuisin kello 12-18.

Kampiföri on osa Lounais-Suomen ympäristökeskuksen rahoittamaa ja Kiinteistölaitoksen hallinnoimaa Elävä Kulttuurimaisema

-hanketta, joka kuuluu Itä-Turun kehittämishankkeisiin.