Uutiset

Darfuriin virtaa lisää ruoka-apua
mutta rauha on edelleen kaukana

LK/REUTERS<br />Väkivaltaa paennut sudanilaisnainen kanniskeli tyhjiä vesikanistereita Abu Shoukin pakolaisleirillä keskiviikkona.
LK/REUTERS
Väkivaltaa paennut sudanilaisnainen kanniskeli tyhjiä vesikanistereita Abu Shoukin pakolaisleirillä keskiviikkona.

ELINA TUUKKANEN

Darfurin kriisistä alkoi liikkua uutisia toista vuotta sitten. Ensimmäisen avustustyöntekijöiden joukossa alueelle viime kesänä matkustanut turkulainen Harri Saarinen kertoo, että avustusjärjestöjä on nykyisin paikalla toista sataa, mutta että Afrikan unionin rauhanturvajoukkojen tulo Darfuriin ei ole vielä paljon rauhoittanut tilannetta.

Afrikan ulkopuolisten apujoukkojen mahdollisuutta Saarinen pitää siksi myönteisenä. Hän toivoo Darfuriin nimenomaan YK:n rauhanturvajoukkoja.

- Siellä tarvitaan tällaisia voimia. YK:n läsnäolo olisi todella suotavaa. Se turvaisi sekä pakolaisten elämää että avustuskuljetusten järjestämistä, Saarinen pohtii Turussa.

Kaksi miljoonaa ihmistä liikkuu pakolaisina Ranskan kokoisella alueella Darfurissa, jossa jo 180 000 - 300 000:n arvioidaan menehtyneen nälkään, sairauksiin ja väkivaltaan kahden viime vuoden aikana.

Sudanin hallitus ei kansainvälisen yhteisön mielestä ole onnistunut rauhoittamaan aseistautuneita arabitaistelijoita, niin kutsuttuja janjawid-joukkoja, jotka terrorisoivat Darfurin mustia afrikkalaisia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Väkivalta leimahti sen jälkeen, kun maasta ja viljelyllä elävien afrikkalaisten joukosta nousseet kapinalliset lähtivät liikkeelle väittäen, että he eivät saaneet tasapuolista kohtelua Khartumin islamistiselta hallinnolta, joka henkilöityy arabitaustaisiin ihmisiin.

Darfuria yritetään rauhoittaa afrikkalaisten oman organisaation AU:n rauhanturvaajien avulla. Addis Abeban kokouksessa piti torstaina alunperin keskustella vain kuljetuskaluston ja logistiikan viemisestä sekä rahallisesta avusta, mutta ainakin Nato lupasi jo myös omia joukkojaan Darfuriin, mikäli YK aikanaan antaa sellaiseen mandaatin.

Harri Saarisen Darfurissa kokeman vajaan vuoden aikana ei väkivallan uhka ole juurikaan laantunut, mutta alueelle virtaa kansainvälistä ruoka- ja muuta apua nyt huomattavat määrät verrattuna viime kesään. Yksittäisiä avustusjärjestöjä on paikalla pitkälti toista sataa. Saarisen oma avustusjärjestö, katolisen kirkon Cafodin ja eräiden muiden kirkkojen yhteinen organisaatio, auttaa noin puolta miljoonaa pakolaista. Työ ei ole yksinkertaista.

- Siellä tapahtuu kaikennäköisiä yllätyksiä, jotka ovat omiaan hidastamaan työtä. Väliin tulee sellainen olo, halutaanko meitä sinne ollenkaan vai ei.

Saarinen epäilee nimenomaan Sudanin hallituksen asenteita. Avustuskuljetusten järjestäjä joutuu Sudanissa tottumaan siihen, että hallitus ei myönnä lupaa, mahdollisesti estääkseen omien joukkojensa epäilyttävien puuhien paljastumisen.

Kaupungeissa ei Saarisen mukaan koe turvattomuutta:

- Sitä on vain nimenomaan maaseudulla. Näytti siltä, että kaupungeissa asuvat arabit aseistautuivat tietyn hetken tullen ja lähtivät kentälle.

Harri Saarinen on ollut kaksi kuukautta poissa Darfurista, mutta on sinne jatkuvasti yhteydessä, ja hänen seuraavakin työnsä tulee liittymään avustuskuljetusten logistiikkaan tai avustusvarojen hallinnointiin.