Uutiset

Rakennusliike vakuuttaa edelleen korjaavansa ruotsalaisen srk-talon

TS/Marttiina Sairanen<br />Turun ruotsalainen seurakuntatalo on Titanicin ikäinen eli vuodelta 1912. Rakennus on painunut toisesta päästään jo puolisen metriä, ja sen kellariin valuu vettä.
TS/Marttiina Sairanen
Turun ruotsalainen seurakuntatalo on Titanicin ikäinen eli vuodelta 1912. Rakennus on painunut toisesta päästään jo puolisen metriä, ja sen kellariin valuu vettä.

HANNU MIETTUNEN

Turun ruotsalaisen seurakunnan vanhaa taloa ei aiota purkaa, vaikka rakennuslautakunta myönsikin sille torstai-iltana purkuluvan.

- Lupaa piti hakea vain teknisistä syistä, vakuuttaa rakennusliike Asuntomestarien hallituksen puheenjohtaja Veijo Sammalmaa .

Eerikinkatu 22b:n tontille on tulossa kahdeksankerroksinen uudisrakennus, joka sai niin ikään tiistaina rakennusluvan. Se sijoittuu kuitenkin kadun varteen nykyisen nurmikentän paikalle.

Seurakunta ja kaupunki olisivat purkaneet

Tontin takaosaan jäävä seurakuntatalo on Sammalmaan mukaan edelleenkin tarkoitus paaluttaa ja kunnostaa. Pahasti kallistunut rakennus on vuodelta 1912 ja arkkitehti Albert Richardtsonin suunnittelema. Sitä ei ole nykyisessä kaavassa suojeltu.

Rakennuslautakunnan purkulupapäätös syntyi äänin 8-4. Luvan hylkäämistä esittivät vihreät sekä yksi vasemmistoliiton ja yksi Sdp:n edustaja. Heidän mielestään asia olisi pitänyt käsitellä vasta vireillä olevan asemakaavamuutoksen valmistuttua.

Sama nelikko äänesti samoilla perusteilla myös uudisrakennuksen lupaa vastaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Talon aiemmat omistajat eli Turun seurakunnat ja Turun kaupunki lähtivät koko ajan siitä, että rakennus puretaan tulevan uudisrakennuksen tieltä. Myydessään talon vaihtokaupalla kaupungille seurakunnat sitoutuivat jopa maksamaan purkukulut.

Kaupunki myi talon pian eteenpäin Sammalmaan rakennusliikkeelle. Hän ilmoitti kuitenkin yllättäen aikovansa säästää sen.

- Eihän tällä bisnestä tehdä. Ekonomia vaatisi purkamaan, mutta luonto panee vastaan. Se talo on ollut siinä kauan ennen minua ja jää minun jälkeenikin, Sammalmaa lupaa.

Hän kertoo olleensa talossa itsekin lapsena esiintymässä. Siitä jäi hänelle hyviä muistoja.

Rakennusliikkeen oli haettava purkulupaa, koska samaan aikaan jätetty hakemus uudisrakennuksesta kattaa kaiken nykyisessä kaavassa olevan rakennusoikeuden. Toiveena on saada uusi kaava, johon merkittäisiin rakennusoikeutta molemmille rakennuksille. Lisäys olisi tuhannen kerrosneliön luokkaa.

Kaavoitus on vasta alkamassa, mutta rakennustöihin päästäneen jo heinä-elokuussa, kun ruotsalainen seurakunta muuttaa Aurakadulle nousevaan uuteen taloonsa. Veijo Sammalmaa arvioi, että uudisrakennus voisi olla pystyssä noin vuoden päästä. Vanhan rakennuksen remontti tehdään hänen mukaansa yhtä aikaa.

Mitä tapahtuu, jos kaava ei ehdikään valmistua tai kaupunki ei myönnäkään lisää rakennusoikeutta?

- Se kuuluu tähän yrittäjän riskiin, naurahtaa Turun kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen .

Hän itse katsoo, että sopuisaan suojeluratkaisuun pääseminen lisärakennusoikeudella olisi kohtuullisen hyvä idea. Toivosen mukaan uuteen taloon pitäisi kuitenkin jättää jonkinlainen näköyhteys kadulta seurakuntataloon.

Tontti myytiin ilman tarjouskilpailua

Tontin myynti Sammalmaalle herätti aikanaan vilkasta keskustelua, koska tonttia ei pantu avoimeen tarjouskilpailuun. Tuolloinen apulaiskaupunginjohtaja Olli A. Manni (kok) perusteli kauppaa sillä, että rakennusliike omisti jo viereisen talon. Hinta oli hänen mukaansa jopa parempi kuin tarjouskilpailulla olisi saatu.

Tämä ei kaikkia vakuuttanut, vaan valtuustossa vihjailtiin jopa ns. Turun taudin paluusta. Seurakuntia sen sijaan kismitti se, että kaupunki sai tontista ainakin paremman hinnan kuin oli itse vaihdossa maksanut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Veijo Sammalmaa lohduttaa sillä, että myös vaihtokaupan kohteena olleen Aurakadun tontin arvo lienee noussut. Hän korostaa, että vanhan talon suojelu ei ole bisnestä.

- Kovaan pohjaan on matkaa ainakin 30 metriä, joten paalutus ja korjaus maksavat kaksi kertaa sen minkä uuden tekeminen, hän vakuuttaa.

Sammalmaa muistuttaa häviävänsä rahaa jo siinä, että uuden rakennuksen autopaikat tehdään nyt maan alle eikä seurakuntatalon paikalle.

- Ja se on tosi kallista, hän sanoo.

Turun seurakuntien kiinteistöjohtajan Seppo Kosolan mukaan seurakunnille on nykyään täysin yhdentekevää, mitä talolle tapahtuu. Hän kuitenkin hieman epäilee rakennusliikkeen alttiutta kulttuuritekoihin.