Uutiset

Suomi nappasi
EU:n rajaviraston
johtajuuden

LEHTIKUVA<br />Eversti Ilkka Laitinen johtaa tällä hetkellä EU:n riskianalyysikeskusta. Uudessa tehtävässään hän aloittaa mahdollisimman pian.
LEHTIKUVA
Eversti Ilkka Laitinen johtaa tällä hetkellä EU:n riskianalyysikeskusta. Uudessa tehtävässään hän aloittaa mahdollisimman pian.

Bryssel (STT)

Eversti Ilkka Laitinen valittiin keskiviikkona EU:n uuden rajavalvontaviraston pääjohtajaksi. Viraston hallintoneuvosto päätti nimityksestä Varsovassa, johon virasto sijoitetaan.

Rajavartiolaitoksen EU-asioiden päällikkö Laitinen voitti äänestyksen toisella kierroksella Italian Rodolfo Ronconin äänin 20-5.

Laitinen sai jo ensimmäisellä kierroksella selvästi eniten ääniä, yhteensä 13. Espanjan Gil Arias luopui kisasta tässä vaiheessa saatuaan seitsemän ääntä.

Tyytyväinen Laitinen arvioi tuoreeltaan, että valinnassa painoi erityisesti hänen kokemuksensa EU-asioissa. Hän on työskennellyt unioniin rajakysymysten parissa vuodesta 1998 lähtien ja on johtanut EU:n riskianalyysikeskusta kahden viime vuoden ajan.

Samalla hän kehui vuolaasti hallituksen lobbausta hänen nimittämisekseen.

- Nyt oltiin kunnon arsenaalilla liikkeellä, lobbaus oli erittäin systemaattista, Laitinen kiitteli.

Hallitus, suurlähetystöt ja sisäministeriö pitivät Laitisen nimeä EU:ssa aktiivisesti esillä koko kevään ajan. Laitinen kävi myös itse esittäytymässä useissa jäsenmaissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aiemmin Suomea on moitittu siitä, ettei se ole osannut ajaa riittävän aktiivisesti omia etujaan, kun EU:ssa päätetään johtajanimityksistä tai uusien yksikköjen sijaintipaikoista. Erityisen karvas pala Suomelle oli elintarvikeviraston menetys Italiaan.

Rehnin mukaan pätevin voitti

Laitinen oli myös EU-komission ehdokas tehtävään. Suomen EU-komissaari Olli Rehnin mukaan Laitinen todettiin parhaaksi hakijaksi prosessin kaikissa vaiheissa.

- Erinomaista, että pätevin ehdokas valittiin tehtävään, Rehn sanoi.

Laitisen nimitys nostaa Suomen johtajatason EU-virkojen lukumäärän kolmeen. Muista johtajista Karl-Johan Lönnroth toimii EU-komissiossa käännöspalveluosaston pääjohtajana, Jaana Husu-Kallio on puolestaan terveys- ja kuluttajasuojaosaston varapääjohtaja.

Laitinen on 42-vuotias. Hän asuu Espoossa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Ei itsenäistä toimivaltaa

Rajavalvontaviraston toiminta on tarkoitus käynnistää mahdollisimman pian. Alun perin viraston piti aloittaa jo toukokuun alussa.

Virastolla ei ole itsenäistä toimivaltaa, vaan sen tarkoitus on lähinnä koordinoida eri EU-maiden rajavalvontaa. Jäsenmaat vastaavat siten edelleen omien rajojensa valvonnasta.

Aivan ensimmäisenä Laitisella on kuitenkin edessään henkilöstön rekrytointi. Virastoon tulee aluksi noin 30 asiantuntijaa.

Viraston budjetti on ainakin aluksi suhteellisen vaatimaton. Tälle vuodelle on varattu 6 miljoonaa, ensi vuodelle 10 miljoonaa euroa.