Uutiset

Uhanalaisen kiljuhanhen muuttoreitti selvitetty

Uhanalaisen kiljuhanhen muuttoreitti pesimäalueelta talvehtimisalueelle ja takaisin on ensimmäistä kertaa saatu selvitettyä. Pohjois-Uralilta matkaan lähtenyt kiljuhanhi varustettiin satelliittilähettimellä viime kesänä, ja WWF Suomen, Birdlife Norjan ja venäläisten tutkijoiden joukko pääsi seuraamaan linnun matkaa lähes läpi vuoden.

Kiljuhanhi vietti tutkijoiden yllätykseksi koko sydäntalven Irakissa Mesopotamian kosteikkoalueella. Kevätmuuton lintu aloitti maaliskuun lopussa, jolloin se lensi Kaspianmeren länsirannan ja Kazakstanin kautta Tjumenin alueelle Venäjälle. Viime perjantaina lintu paikannettiin vain kilometrin päässä paikasta, jossa lähetin sille asetettiin.

- Tärkeimpien muuttoreittien ja talvehtimisalueiden selvittäminen on olennaista, jotta kiljuhanhen suojelutoimet voidaan tulevaisuudessa kohdistaa oikein, WWF Suomen suojelukoordinaattori Petteri Tolvanen sanoo.

Kiljuhanhi (Anser erythropus) on Euraasian uhanalaisin arktinen hanhilaji. Maailmankannan arvioidaan olevan enää 22 000-27 000 yksilöä. Venäjällä sen kevätmetsästys on yhä sallittua. Norjan, Suomen ja Ruotsin kokonaispesimäkanta on vain 20-30 paria. Fennoskandian ja Siperian kantojen talvehtimispaikka on yhteinen.