Uutiset

Nato-foorumi kovisteli Uzbekistania

JUHANI ROIHA

Uzbekistan on periaatteita noudattamatta käytännössä rajannut itsensä Naton rauhankumppanuusyhteistyön ulkopuolelle.

Näin tulkitsi Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer keskiviikkona Uzbekistanin hallinnon parin viikon takaisia verilöylyjä euroatlanttisen kumppanuusneuvoston (EAPC:n) foorumissa Åressa Ruotsissa.

De Hoop Schefferin mukaan Uzbekistanin nykyhallinnon valitsema keskusteluyhteyden katkaiseminen muun muassa jättäytymällä pois Åren-kokouksesta on "valitettava esimerkki" eristäytyvästä suhtautumisesta.

- Rauhankumppanuusyhteistyölläkin on oma arvonsa, de Hoop Scheffer sanoi.

Scheffer korosti Naton ja sen rauhankumppanuusyhteistyön strategioita, jotka "ponnistavat kriisinhallinnassa kansanvallan ja poliittisen vallankäytön edistämisestä yhteiskunnan toimivuuden ja kansalaisen kasvavan hyvinvoinnin hyväksi".

- Nato ei painosta Uzbekistania eikä muitakaan kumppaneitaan. Ihmisarvot ovat kuitenkin ensi sijalla, ja siinä mielessä Uzbekistan on oma tärkeä työsarkansa myös Natolle ja sen kumppanuusmaille, Scheffer sanoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rauhankumppani voidaan myös erottaa

Kokouslähteiden mukaan Naton rauhankumppanuusmaa on mahdollista jättää kumppanuusyhteistyön ulkopuolelle.

  Kaikkia tähän yhteistyöhön ei mukaan oteta. Siitä on esimerkki Serbia, jolla on selviä pulmia sotasyyllisten saattamiseksi Haagin tuomioistuimen eteen. Samaa menettelyä on sovellettavissa jatkossa Uzbekistaniin.

Slovenia on Etyjin puheenjohtajamaana yrittänyt taivuttaa Uzbekistania kansainväliseen yhteistyöhön siinä kuitenkaan onnistumatta. Kirgisia sen sijaan on valinnut päinvastaisen yhteistyön tien.

Naton rauhankumppanuusyhteistyö kokosi Åreen 45 maan hallitusten edustajat. Tapaamisesta oli suunniteltu ulkoministeritasoista, mutta vain 15 osanottajamaan ulkoministerit ilmaantuivat paikalle.

Darfurista Kosovoon

Painoarvoa tapaamiselle haettiin sallimalla ensi kertaa mukaan turvallisuuspolitiikan tutkijat ja muun muassa toimittajat.

  Kun Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice jätti tilaisuuteen ilmoittautumatta, painoarvo karisi.

  Kokouksessa Uzbekistanin ohella toinen päivänkohtainen keskustelunaihe oli Darfurin kriisi Afrikassa; de Hoop Scheffer matkusti Åresta suoraan Addis Abebaan tukemaan Afrikan neuvostoa sen työssä.

- Darfurin kriisi edellyttää kansainvälisiltä järjestöiltä tiiviimpää yhteistyötä. Nato ei Darfuriin lähde, mutta se tukee Afrikan unionia sen työssä kriisin lopettamiseksi, de Hoop Scheffer sanoi.

Painopiste Åren-kokouksessa sijoittui Pohjois-Afrikan ja Keski-Aasian ohella myös Lähi-itään. Näiden kysymysten rinnalla keskustelua käytiin säännöllisesti toistuvista aiheista - Balkanista, EU:n ja Naton sekä Ranskan ja Yhdysvaltain suhteista.

- Kosovossa Kfor-yhteistyö on johtamassa alueen poliittisen kehityksen rakentumista kohti. Sen toteutuminen on kovan työn takana, de Hoop Scheffer otaksui.

De Hoop Scheffer puhui mieluusti "uudesta Natosta", joka on sekä poliittinen että sotilaallinen, mutta joka osaa taistella myös arvojen puolesta.