Talous

Nokialta ensimmäinen Linux-laite

Nokia on esitellyt ensimmäisen Linux-käyttöjärjestelmään perustuvan tuotteensa. Se on taskukokoinen nettiselaukseen tarkoitettu laite, joka on samalla Nokian ensimmäinen tuote ilman perinteistä puhelinominaisuutta.

Tulevaisuudessa laitteen kautta luvataan kuitenkin mahdollisuutta soittaa internetpuheluja, mikä saattaa merkitä mullistusta matkapuhelinalalla.

Linux-maailmankongressissa esitelty 770 Internet Tablet -malli on näin merkittävä laajennus Nokian tuotevalikoimaan, joka on tähän saakka keskittynyt perinteisiä radiotaajuuksia käyttäviin matkapuhelimiin. Varajohtaja Janne Jormalainen kertoi uutistoimisto Reutersille, että yhtiön tarkoituksena on luoda kokonaan uusi tuoteryhmä.

Kosketusnäytöllä varustettua laitetta voi käyttää paikoissa, joissa on langaton lähiverkko. Myös bluetooth-yhteys kännykkään mahdollistaa laitteen toiminnan. Nokian tiedotteen mukaan taskussa kulkevaa laitetta voi näin ollen käyttää esimerkiksi kotipihallaan tai kahvilassa.

Jormalainen perusteli Linuxin valitsemista mahdollisuudella nopeaan kehitystyöhön. Ohjelmistokoodaajien värväämiseksi Nokia perustaa avoimen lähdekoodin kehittäjille tarkoitetun internet-sivuston.

Uusia innovaatioita on jo kehitteillä. Jormalainen kertoi Nokian tiedotteessa, että ensi vuoden alkupuoliskolla on luvassa mm. internetpuhelut mahdollistava ohjelmisto. Se palauttaisi laitteeseen puhelinkäytön, mutta kokonaan uudessa muodossa.

Nokia lupaa uuden laitteen markkinoille heinä-syyskuun aikana. Sen hinta on noin 350 euroa.