Talous

Muutosturva
auttaa
irtisanottavia

Eija Loueniva

Työministeri Tarja Filatovin (sd) mukaan muutosturva on yksi väline, joka helpottaa Leafin kaltaisissa tilanteissa.

    Osa muutosturvasta on jo nyt voimassa, mutta korotettu korvaus on eduskuntakäsittelyssä ja sen on tarkoitus tulla voimaan heinäkuun alusta.

Yhteistoimintalakia uudistetaan

- Meillä on kaksi asiaa vielä prosessissa. Meillä istuu työryhmä, joka miettii suomalaisen työntekijän asemaa silloin, jos yritys siirtyy ulkomaille, koska globaalihaaste on meille aika rankka. Toisaalta myös yt-lakia ollaan uudistamassa ja komiteatyö on käynnissä, Filatov sanoo.

- Hallitus on jo antanut esityksen eduskunnalle muutosturvasta. Sen idea on, että tilanteessa jossa ihminen menettää työpaikkansa jo irtisanomisaika voitaisiin käyttää paremmin esimerkiksi työnhakuun ja uuden ammattitaidon rakentamisen. Muutosturvan mukana tulee oikeastaan huomattavasti parempi työttömyysturva sille ajalle, kun ihminen lähtee kouluttautumaan.

Filatov totesi, että Varsinais-Suomesta on tullut isoja ja ikäviä uutisia, mutta kokonaisuutena työttömyys on alueella laskenut ja työpaikkojen määrä on lisääntynyt. Korvaavia työpaikkoja on löytynyt.

Filatov kommentoi Leafin tilannetta keskiviikkona Suomen ja Venäjän välisen työvoiman liikkuvuutta käsitelleessä seminaarissa Pietarissa.