Uutiset

Paperiliiton tähtäimessä edelleen kuudennen vuoron käyttöönotto

ALBERTO CLARAMUNT

Paperiliitto hakee Ruotsista mallia, kun se käy kauppaa joulun ja juhannuksen vapaiden myymisestä Metsäteollisuudelle.

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahosen mukaan mitään virallista neuvottelutarjousta kysesiten pyhien vapaiden myymisestä ei ole jätetty, mutta hän myöntää, että kuuteen vuoroon siirtyminen olisi Paperiliiton mielestä hyvä lähtökohta.

- Länsinaapurista löytyy hyviä esimerkkejä, Ahonen kommentoi työehtoneuvottelujen tauolla keskiviikkona.

Tällä Ahonen viittaa Stora Enson Kvarnsvedenin tehtaaseen, jossa pyhien seisokeista päästiin eroon siirtymällä kuuteen vuoroon.

Ahosen mukaan kuuteen vuoroon siirtyminen tarkoittaisi sitä, että työaika lyhenisi 120-130 tuntia eli vajaat neljä viikkoa. Hän tyrmää kuitenkin käsityksen, jonka mukaan Paperiliitto tavoittelee lähes neljän viikon lyhennystä työaikaan. Ahosen mukaan osa neljästä lisävapaaviikosta käytettäisiin koulutukseen.

Jos kuuteen vuoroon siirtyminen ei työnantajaa kuitenkaan miellytä, Paperiliitto vaatii lisää työvoimaa reserviin paikkaamaan poissaoloja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Neuvottelut poikki maanantaihin asti

Keskiviikkona valtakunnansovittelijan toimistossa oli pitkästä aikaa tohinaa.

Osapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen siitä, että ongelmia ei siirretä syksyyn, vaan ratkaisu halutaan rutistaa lopulliseen muotoonsa vielä lähiaikoina.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius ei kuitenkaan kommentoinut sitä, milloin hän mahdollisesti antaa sovintoesityksen. Keskiviikkona ei neuvotteluissa juuri edistytty. Seuraavan kerran osapuolet tapaavat vasta ensi maanantaina. Siihen mennessä osapuolet selvittävät erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.

Saloniuksen mukaan kaikki työriidan keskeiset kysymykset ovat yhä auki. Hänen mukaansa tavoitteena on kolmivuotinen työehtosopimus.