Uutiset

BTC-öljyputki väikkyy
uuden vuosisadan Silkkitienä

Bakusta Tbilisin kautta Turkin Välimeren-rannikolle kulkeva öljyputki muuttaa ratkaisevasti energiantuotannon olosuhteita.

Ensinnäkin lännen riippuvuus Lähi-idän öljystä vähenee. Toiseksi putki syrjäyttää osan öljynkuljetusten venäläisistä reiteistä.

Vuorokausikapasiteetiltaan miljoonaan barreliin yltävä öljyputki on ensimmäinen suora yhteys Kaspianmereltä Etelä-Kaukasian halki Välimerelle. BTC vaikuttaa olennaisesti koko Etelä-Kaukasian taloudelliseen, sosiaaliseen ja turvallisuustilanteeseen.

Kaspianmerta on totuttu luonnehtimaan maailman kolmanneksi suurimmaksi öljy- ja kaasuvarannoksi.

Azerbaidzhan vahvistaa nyt asemiaan kansainvälisellä näyttämöllä ja havittelee öljyputken ansiosta Bakulle myönteisiä ratkaisuja jopa Vuoristo-Karabahin kiistaan.

Georgia toivoo öljyputken virkistävän ulkomaisten investointien virtaa alueelle ja vähentävän venäläistä vaikutusta Etelä-Kaukasiassa; neuvottelut Venäjän tukikohtien poistamisesta Georgian alueelta saattavat saada uutta vauhtia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turkki on kiteyttänyt öljyputken merkityksen komeaan kielikuvaan: Ankaran ja Istanbulin näkökulmasta kysymys on jopa 21. vuosisadan Silkkitiestä. Yhdysvallat on puolestaan nimittänyt rahoittamaansa reittiä monumentaaliseksi saavutukseksi.

British Petroleumin johdolla rakennettu BTC-putki on piristysruiske Etelä-Kaukasian kaikkien kolmen valtion alueella - ja Keski-Aasian puolella varsinkin Kazakstanissa.

Venäjän yksinvallan murentuminen merkitsee uutta aikakautta Kaspianmeren seudun ja Kaukasus-vuoriston eteläpuolisen tienoon öljyntuotannossa ja -kuljetuksissa.

BTC on siitäkin erikoinen öljyputki, että se on jo nyt ehtinyt esiintyä näyttävästi suomalaisessa kaunokirjallisuudessa: Ilkka Remeksen romaanissa Itäveri (2002).

JOUKO GRÖNHOLM (02) 269 3292 jouko.gronholm@turunsanomat.fi