Uutiset

Turun kaivaukset keskittyvät Tuomiokirkon ympärille

ERJA TAPANA

Onko Turun kaupunki todella 775-vuotias vai onko se perustettu esimerkiksi 1229, siitä saataneen tietoa, kun maakuntamuseo käynnistää elokuussa arkeologiset tutkimuskaivaukset Tuomiokirkon etelä- ja länsipuolella.

Kaivaukset aloittavat Turun varhaisia vaiheita selvittävän kolmivuotisen urakan. Kuluvana vuonna tutkitaan kolme koekaivausaluetta Tuomiokirkon ympäristössä. Yksi kohteista sijaitsee kirkon ja Vanhan Akatemiantalon välillä, toinen kirkon ja Brahenpuiston välillä ja kolmas Tuomiokirkkopuistossa.

Myös turkulaiset vedetään mukaan isoon projektiin. Kenttätyötä seuraavat laajat tutkimukset.

Tänä vuonna tehdään koekaivauksia, jotka alkavat 8. elokuuta ja päättyvät 21. lokakuuta. Niistä saatujen tulosten perusteella valitaan suurempi alue ja 2006 pureudutaan kenttätyöhön. Seuraavana vuonna tehdään kaivauskertomukset.

Hanke kytkeytyy sekä Turun juhlavuoteen sekä kulttuuripääkaupunkikisaan.

Museotoimenjohtaja Juhani Kostet uskoo, että tämän päivän arkeologisilla tutkimuksilla saadaan merkittävästi uutta tietoa Turusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Nykyarkeologit ovat monipuolisesti koulutettuja. Myös esimerkiksi luonnontieteistä ja tietotekniikasta on paljon apua tutkimustyössä.

Mittava projekti on ainutlaatuinen; ensimmäisen kerran Turussa päästään kaivauksilla vanhimman kaupungin ytimeen, syvimpiin arkeologisiin kerroksiin. Tähän asti arkeologisia kaivauksia on tehty vain rakennushankkeiden yhteydessä.

- Tuomiokirkon, Vanhan Suurtorin, keskiaikaisen Hämeenkadun ja Aurajoen rajaamalla alueella ei ole toteutettu kaupunkiarkeologisia kaivauksia, jotka olisivat ulottuneet vanhimpiin kulttuurikerroksiin asti. Keskiaikainen ydinalue on ollut kaivaustutkimusten ulottumattomissa, sillä kyse on nykyisistä puistoista, aukioista ja katualueista, kertoo maakuntamuseon tutkija Aki Pihlman .

Myös turkulaiset kaivamaan

Kolmivuotinen hanke kuuluu Turun 775-vuotisjuhlavuoteen. Maakuntamuseon väki antaa suurta arvoa kaupunginvaltuuston siunaamalle päätökselle.

Hanke on vetänyt mukaansa paljon yhteistyökumppaneita, kuten Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän, Turun yliopiston sekä kaupungin virastoja ja laitoksia.

Rahoitusta juhlaprojektille on kertynyt toistaiseksi 150 000 euroa, jota on saatu kaupungilta ja Åbo Akademilta.

- Rahaa on yritetty hankkia myös EU:lta, mutta vielä ei ole onnistuttu. Pari hakemusta on lähdössä maailmalle, Kostet selvittää.

Kaivausurakasta halutaan tehdä turkulaisten yhteinen projekti, sitä edellytti myös kaupunginvaltuusto. Koululuokille ja suurelle yleisölle ylipäätään pidetään viikoittain opastuksia. Kaivausalueelle pystytetään ilmoitustaulu, jossa kerrotaan reaaliajassa työn edistymisestä ja löydöistä. Tietoa saa myös nettisivuilta.

- Kiinnostuksen herättämiseksi valitaan viikon esine, joka pannaan kaupunkilaisten nähtäville vitriiniin, helposti tavoitettavalle paikalle, kertoo tutkija Tarja Laaksonen .

Lisäksi järjestetään luentoja, esitelmiä ja muita yleisötilaisuuksia.

- Koska hanke varmasti herättää valtakunnallistakin kiinnostusta, Turun matkaoppailla on merkittävä rooli. Niinpä maakuntamuseo kouluttaa heitä, toteaa Laaksonen.

Arkeologiasta kiinnostuneilla täysi-ikäisillä turkulaisilla on myös mahdollisuus osallistua kaivaukseen elokuun lopulta lokakuun puoliväliin. Kaivauspäivinä ammattilaisten joukkoon voi tulla kuusi vierailevaa apulaista, kolmeksi-viideksi päiväksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mukaan voi pyrkiä jättämällä ilmoittautumislomakkeen kesäkuussa laatikoihin, jotka on sijoitettu kaupunginkirjastoon, Vanhan Suurtorin raatihuoneelle ja kauppahalliin. Lomake pitää jättää 20. kesäkuuta mennessä.

Osallistujan valitaan arpomalla. Mukaan valitut saavat tiedon heinäkuun puoliväliin mennessä.