Talous

Pienyrittäjä painaa puolta päivää

TS/Marttiina Sairanen<br />Salla Laine ja Esa Kaaja kokosivat keskiviikkona jättiamppeleita Kaajan puutarhassa Littoisissa.
TS/Marttiina Sairanen
Salla Laine ja Esa Kaaja kokosivat keskiviikkona jättiamppeleita Kaajan puutarhassa Littoisissa.

LIISA ENKVIST

Kukka-alan yrittäjä Esa Kaaja on keväällä kiireisimmillään, mutta tekee silti vain puolta päivää.

- Minulle se tarkoittaa aamu seitsemästä ilta seitsemään, eli kahtatoista tuntia. Joskus kyllä tuppaa menemään vähän pidempään, Kaaja naureskelee.

Kaajan puutarha on Esa Kaajan ja hänen äitinsä yritys. Töissä on myös muutama ulkopuolinen. Yrityksen Kaaja perusti vuonna 1998. Vaihtoehtona oli viljan viljely, mutta sen hän ei uskonut kannattavan.

- Tällä hommalla pysyy hengissä, mutta rikastumaan ei pääse. Kukkien hinnat eivät ole nousseet juuri yhtään, päinvastoin. Siitä lähtien kun Suomi liittyi EU:hun, hinnat ovat jopa laskeneet, Kaaja sanoo.

Tuotteen hintojen laskiessa on sen sijaan polttoöljyn hinta noussut. Kaajalle se merkitsee Tarvasjoella sijaitsevien kasvihuoneiden lämmityskulujen kasvamista.

- Viime vuonna meni 10 000 litraa polttoöljyä, 50 senttiä litra. Siinä saa aika monta kukkaa myydä, että kannattaisi, hän huokaa.

Hän tähtääkin siihen, että lämmitysjärjestelmä saadaan uusittua pellettipohjaiseksi muutaman vuoden sisällä. Investointi on pienyrittäjälle iso. Puupellettilämmitys on noin puolet polttoöljysysteemiä halvempi.

- Se maksanee itsensä takaisin noin 3-5 vuoden päästä, Kaaja pohtii.

Kaajan asiakkaista suurin on Prisma, jonka Multasormi-liikkeisiin hän toimittaa vihannesten taimia. Suuri osa kesäkukista menee myös suoraan yksityisille asiakkaille. Kaajalla on kasvihuone Tarvasjoen lisäksi Littoisissa ja myymälä Orikedolla. Paras myyntiartikkeli on amppelitomaatti.

- Se on tarpeeksi erikoinen. Eräs eläkeläismies kertoi, että oli kesän aikana saanut yhdestä amppelista 400 tomaattia, Kaaja kertoo.