Uutiset

Arkeologia antaa hahmon
menneen ajan kirkolle

TS/Heikki Sankkila<br />Kaivauksissa on saatu esiin kirkon sija mäen rinteessä. Markus Hiekkanen seisoo paikalla, jossa aikoinaan on ollut kirkon alttari.
TS/Heikki Sankkila
Kaivauksissa on saatu esiin kirkon sija mäen rinteessä. Markus Hiekkanen seisoo paikalla, jossa aikoinaan on ollut kirkon alttari.

HEIKKI SANKKILA

Vehmaan Laittisten Kappelmäen kirkosta on näihin päiviin asti kertonut vain perimätieto. Nyt kirkon olemassaolon vahvistaa myös arkeologinen näyttö: puolitoista viikkoa sitten alkaneet kaivaukset ovat paljastaneet, että mäen rinteessä on ollut hirsirakenteinen 7x8 metrin kokoinen kirkko. Se erottuu maatuneiden hirsien ja peruskivien rajaamana neliönä.

- Suorakaiteen muotoinen hirsirakennus, jossa on tähän mennessä saadun tiedon mukaan ollut jyrkkä goottilainen katto, joko paanukatto tai lautakatto, sanoo akatemiatutkija Markus Hiekkanen .

Kirkko on rakennettu 1500-luvulla. Löydetyt näytteet tukevat ajatusta, että kirkon käyttö on hiipunut 1700-luvun alkuvuosikymmeninä, rakennuksen hoitaminen on loppunut, se on lahonnut paikalleen ja unohtunut.

Perimätieto on kuitenkin kantanut meidän päiviimme asti ja paikalle on pystytetty muistomerkki kirkolle, jonka paikalliset asukkaat vajaat puoli vuosituhatta sitten rakensivat.

- Kylän asukkaat ovat syystä tai toisesta tunteneet tarvetta saada enemmän uskonnollisia toimintoja lähelle itseään ja rakentaneet tätä varten oman kirkon, Hiekkanen selittää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Vehmaan kirkolle on täältä matkaa kymmenisen kilometriä. Seurakunnasta erillään eivät oman kirkkonsa pystyttäneet olleet, Laittisten kirkko oli emäseurakunnan sivukirkko. Seurakunnan pappi kävi täällä pitämässä jumalanpalvelukset ja muut kirkolliset toimitukset.

Kirkon rakentamiseen on tarvittu parinkymmenen talon voimavarat, käyttäjäkuntaan kuului parisataa henkeä.

Rakentamisen motiivi on voinut olla yksinkertaisesti se, että näin vapauduttiin tai saatiin ainakin helpotuksia seurakunnan pääkirkon eli Vehmaan keskiaikaisen, 1430-luvulla rakennetun kivikirkon huolto- ja korjausvelvollisuudesta.

- Oma kirkko on yksinkertaisesti tullut halvemmaksi, näinkin voidaan olettaa, Hiekkanen sanoo.

- Ehkä yllätyksenä voidaan pitää Laittisten Kappelmäen kirkon rakennusajankohdan vahvistumista 1500-luvun jälkipuoliskolle ja sitä, että kirkko on ollut niin ahkerassa käytössä, nykyaikaisesti sanoen käyttöaste on ollut korkea, Hiekkanen sanoo.