Uutiset

Sähkökatko johti kaaokseen Moskovassa

LK/REUTERS<br />&quot;Anteeksi. Metroasema on suljettu teknisistä syistä&quot;, ilmoittivat kyltit keskiviikkona Moskovan metron ovilla.
LK/REUTERS
"Anteeksi. Metroasema on suljettu teknisistä syistä", ilmoittivat kyltit keskiviikkona Moskovan metron ovilla.

Laaja sähkökatko halvaannutti keskiviikkona suuren osan Moskovaa. Miljoonat ihmiset jäivät ilman sähköä, ja kymmenettuhannet jäivät jumiin metroon sähkönjakeluasemalla sattuneen tulipalon jälkeen.

Viranomaisten mukaan 43 metrojunaa jäi maan alle, ja niissä olleet 20 000 ihmistä evakuoitiin tunnissa. Raitiovaunut, johdinautot ja metrot seisoivat edelleen. Rossija-kanavan uutisissa kerrottiin viranomaisten yrittävän kerätä reittitakseja ihmisiä kuljettamaan.

Ihmiset vesijonoissa

Kaupungissa oli noin 30 astetta lämmintä, ja ihmiset jonottivat kioskeilla saadakseen vettä. Liikenne oli sekaisin, ja useita onnettomuuksia tapahtui liikennevalojen sammuttua. Koska teillä oli autoja kilometrien jonoissa, liikkuminen oli hyvin hankalaa. Liikenneministeriö kertoi myös junien jääneen jumiin kaupungin eteläpuolella.

Moskovan pörssi keskeytti toimintansa kahdeksi tunniksi, ja etelä- ja kaakkoisosissa sairaalat jäivät ilman sähköä ja toimivat varavirralla. Sähkökatko vaikutti myös 11 miljoonan asukkaan kaupungin juomaveden jakeluun sekä matkapuhelinten ja osittain lankapuhelinverkon toimintaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tekninen ongelma

Energiaministeri Viktor Hristenko sanoi parlamentissa, että yöllinen tulipalo ja räjähdys Tshaginon sähkönjakeluasemalla aiheuttivat ongelman. Hänen mukaansa palo johtui teknisestä ongelmasta, eikä mikään viitannut terrorismiin.

- Saamieni tietojen mukaan terrorismista ei ole viitteitä. Luultavasti ongelma liittyi vanhentuneeseen laitteistoon, ministeri sanoi.

Sähkömonopoli RAO UES kertoi, että ala-asemalla syttyi tulipalo, jota henkilökunta yritti sammuttaa. Laitteet eivät kestäneet enää aamun sähkönkulutushuippua. Myös Rossijan uutisissa arvioitiin laitteiston iän vaikuttaneen onnettomuuteen. Osa laitteistosta on vuodelta 1963.

  Moskovan keskiviikkoinen sähkökatko ja siitä aiheutunut kaaos käynnistivät heti syyllisten etsinnän Venäjällä. Venäjän sähkömonopoli United Energy Systems sai osakseen kovaa arvostelua. Televisiokanava NTV:n mukaan syyttäjänvirasto on kutsunut yhtiön johtajan Anatoli Tshubaisin kuultavaksi ja nostanut yhtiön johtoporrasta vastaan syytteet laiminlyönnistä .

Sähköyhtiön johtaja Tshubais otti sähkökatkoksesta täyden syyn niskoilleen. Hän lupasi myös, että sähköt palaavat koko Moskovaan vuorokauden sisällä, tärkeimpiin kohteisiin jo muutamassa tunnissa.

Moskovan kaupunki ja monet yrittäjät olivat keskiviikkona huolissaan suurista teollisista kylmiöistä, joissa olevat kymmenettuhannet lihakilot saattavat pilaantua sähkön puutteen vuoksi. Moskovan pörssi keskeytti toimintansa kahdeksi tunniksi, ja etelä- ja kaakkoisosissa sairaalat jäivät ilman sähköä.