Uutiset

Uusi hoivatakuu tulossa turvaamaan vanhusten elämää

TS/Arto Takala<br />Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä tutustui messuosastoon, jolla on yli 110 näytteilleasettajaa. Alkoholitilastojen luo pysähtyi myös tutkimussiihteri Raija Ahtola Stakesista.
TS/Arto Takala
Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä tutustui messuosastoon, jolla on yli 110 näytteilleasettajaa. Alkoholitilastojen luo pysähtyi myös tutkimussiihteri Raija Ahtola Stakesista.

RITVA SETÄLÄ

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälän (kesk) mukaan hoiva- eli sosiaalitakuuta koskeva lainsäädäntö on valmis, ja asia tulee eduskuntaan vielä tänä keväänä. Hoivatakuu tarkoittaa ikäihmisten palvelutarpeen lakisääteistä arviointia.

Esityksen mukaan ikäihminen tai omainen voi ottaa kuntaan yhteyttä ja pyytää tutkimaan, mitä palveluita tarvitaan. Arviointi on tehtävä viikon kuluttua yhteyden-otosta.

Vanhuksille ei ole luvassa uusia ehdottomia oikeuksia, vaan arvioinnin tuloksen toteuttamiseen jää kunnan harkintavaltaa.

Lain toivotaan tulevan voimaan ensi vuonna.

Uudistus nähty välttämättömäksi

Kuntatalouden tiukkuuden takia valmisteilla on historiallisen suuri kunta- ja palvelurakenneuudistus, joka koskee sosiaali- ja terveyspalveluja sekä koulutuspalveluja.

Stakesin ylijohtaja Matti Heikkilä toivoo siitä historiallista harppausta palvelutuotantoon.

- Sosiaali- ja terveydenhuollon aktiivit ovat ottaneet annettuna, että kunnat tuottavat palvelut. Yhteistoimintaa on ollut jonkin verran, mutta nyt merkittävä osa palvelutuotannosta ja ehkä järjestämisvastuutakin siirretään muualle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Harkinnassa ovat mm. seutukunnalliset mallit.

Tiedotustilaisuudessa ministeri Hyssälä kiisti arvion, että palvelurakenneuudistus olisi suurissa poliittisissa vaikeuksissa. Sen välttämättömyydestä hallitus oli kehysneuvotteluissa yksimielinen, ja valmistelussa on mukana myös oppositio.

Eniten uudistustarvetta on Hyssälän mukaan erikoissairaanhoidossa, jonka menot kasvavat 7 prosenttia vuodessa. Kasvu on kestämätön, kun koko kuntatalouden menokasvu on vain vähän yli kolme prosenttia.

- Erikoissairaanhoidossa kilpailua on lisättävä. Nythän sitä ei ole.

Hän kutsui Turkuun Terve-SOS-tapahtumaan kokoontuneet sosiaali- ja terveysalan ihmiset arvioimaan palvelujen järjestämisvaihtoehtoja. Ehdotuksien pitää olla valmiit vuoden kuluttua, ja niitä ruvetaan panemaan toimeen 2007.

Sosiaalipäivystys toteutuu 2007

Peruspalveluministeri lisäsi alan uudistusten listaan lastensuojelulain kokonaisuudistuksen aloittamisen. Tulossa ovat myös lastensuojelun kehittämisohjelma sekä sosiaalialan hyvät käytännöt -ohjelma.

- Sosiaalipäivystys toteutuu 2007 mennessä, siis päivystystä 24 tuntia vuorokaudessa koko maassa.

Kuntia kannustetaan tekemään pysyviä uudistuksia lisäämällä valtionosuuksia sekä myöntämällä valtionavustusta kehittämishankkeisiin.

Tällä hallituskaudella sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen myönnetään valtionavustuksia vuosittain yli 50 miljoonaa euroa.

Tavoitteena on, että määrärahan pysyvä taso tulisi olemaan 25 miljoonaa euroa vuosittain.

Tunnustusta kolmelle hankkeelle

Tämän vuoden Terve-SOS -palkinnot myönnettiin Tampereelle, Vihtiin ja Jyväskylään.

Palkinnon sai Tampereen Linnainmaan äitiys- ja lastenneuvola perheen hyvinvointineuvola -toimintamallin kehittämisestä sekä Jyväskylän kaupungin kotihoito ennaltaehkäisevä vanhustyö ja palveluohjaus -hankkeestaan.

Terve-SOS 2005 -kunniakirjat myönnettiin eettisyys vanhustenhuollossa -hankkeelle, oppimisvaikeuksien hoitokäytäntöjen kehittäminen -hankkeelle sekä Vihdin Mielenterveysseura ry:n projektitiimille.

KTV:n Vuoden hoitaja -tunnustuksen sai keskiviikkona puolestaan lastenhoitaja Anne Pokka Helsingistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy