Uutiset

Ehrnroothin muistomerkki paljastetaan perjantaina Itsenäisyydenaukiolla

TS/Pasi Leino<br />Kenraaliluutnantti R. W. Stewen pitää puheen muistomerkin paljastustilaisuudessa. Muistomerkki sijoitetaan joen toisella puolella näkyvälle Itsenäisyyden- aukiolle.
TS/Pasi Leino
Kenraaliluutnantti R. W. Stewen pitää puheen muistomerkin paljastustilaisuudessa. Muistomerkki sijoitetaan joen toisella puolella näkyvälle Itsenäisyyden- aukiolle.

ANNA KUUSELA

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistomerkki on seissyt Turun Itsenäisyydenaukiolla jo maanantaista. Keltaisella pressulla peitetty ja vartioitu kivipaasi paljastetaan huomenna perjantaina. Kello 15 alkavaan tilaisuuteen odotetaan yli 250:tä kutsuvierasta ja muuta yleisöä.

Muistomerkkitoimikunnan puheenjohtaja, kenraaliluutnantti R. W. Stewen kertoo, että mukana on myös nuorisoa Varsinais-Suomen partiopiiristä. Nuoret olivat tärkeitä myös vuonna 1905 syntyneelle ja vuonna 2004 kuolleelle jalkaväenkenraali Ehrnroothille.

- Hänellä oli todella harvinaislaatuinen kyky puhua nuorisolle ja ottaa yleisönsä ihailtavalla tavalla. Hän osasi puhua sekä sotilaille että siviileille ja ottaa kuulijansa ikään ja arvoon katsomatta, R. W. Stewen muistelee.

R. W. Stewen muistaa itse Ehrnroothin nuoruudestaan. Kumpikin mies oli innokas ja taitava ratsastaja, ja he osallistuivat myös samoihin kilpailuihin. Vuonna 1952 Ehrnrooth toimi Suomen ratsastusolympiajoukkueen johtajana. Stewen oli joukkueessa loukkaantumisensa takia varamiehenä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jalkaväenkenraali sanoi ruotsiksi, että "flott ridning" on tärkeää. Pitää ratsastaa reilusti eteenpäin. Jos rupeaa hidastamaan ja nyhjäämään, ratsastuksesta ei tule mitään.

Jalkaväenkenraalin perinne elää yhä: viime viikonloppuna Turussa ratsastettiin kilpaa Kenraalin maljasta.

Kunnianosoitus kaikille veteraaneille

Muistomerkin valmistelu alkoi noin vuosi sitten juhannuksen tienoilla. Ideasta kuultuaan R. W. Stewen ehdotti, että patsaan sijasta muistomerkiksi sopisi valokuvasta tehty reliefi. Kuopiolainen taiteilija, sotaveteraani Herman Joutsen lähti toteuttamaan ajatusta.

Valokuvassa jalkaväenkenraali tarkastaa joukkojaan 4. kesäkuuta 1944, muutama päivä ennen Kannaksen suurhyökkäystä.

- Muistomerkki on kunnianosoitus sekä jalkaväenkenraalille että kaikille sotiemme veteraaneille, R. W. Stewen korostaa.

- Reliefi kuvaa kenraalin olemusta: hän oli hyvä johtaja ja piti hyvää huolta sekä sotilaistaan että veteraaneista niin kauan kuin hän eli.

Reliefi turkulaisten nähtävillä

Reliefi valmistui jo helmikuussa, mutta sille ei heti löytynyt sopivaa paikkaa. Muistomerkki haluttiin pystyttää Tuomiokirkon kupeeseen, mutta Museovirasto otti siihen kielteisen kannan.

Turun Sanomien yleisönosastollakin käytiin keskustelua sopivasta sijoituspaikasta. Turkulaiset ehdottivat muun muassa Kakskerran sankarihautausmaata, Taidemuseonmäkeä, Mannerheimin puistoa ja Vartiovuorenmäkeä.

Lopulliseen valintaan, Itsenäisyydenaukioon R. W. Stewen on tyytyväinen.

- Kun toimikunta kokoontui ensimmäisen kerran, totesimme että muistomerkki pitää saada sellaiselle paikalle että Suomen kansa ja turkulaiset erityisesti sen näkevät.

Yleisö on tervetullut jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin muistomerkin paljastustilaisuuteen. Se pidetään Turun Itsenäisyydenaukiolla perjantaina 27.5. klo 15 alkaen.