Uutiset

Yalen huippuyliopisto toivottaa
myös suomalaisopiskelijat tervetulleeksi

TS/Yale University, Michael Marsland<br />New Havenin kaupunki on käytännössä syntynyt 1701 perustetun Yalen yliopiston ympärille. Amerikkalaiseksi kaupungiksi New Haven on poikkeuksellisen historiallinen.
TS/Yale University, Michael Marsland
New Havenin kaupunki on käytännössä syntynyt 1701 perustetun Yalen yliopiston ympärille. Amerikkalaiseksi kaupungiksi New Haven on poikkeuksellisen historiallinen.

MIKA HORELLI

Lahjakkailla suomalaisilla on mahdollisuus opiskella Yalessa, vaikka ilmaiseksi.

Yhdysvaltain kolmanneksi vanhin yliopisto, Yale Connecticutin New Havenissa, tarjoaa ulkomaalaisille amerikkalaisten kanssa tasaveroisen mahdollisuuden suorittaa loppututkinto yhdessä maailman parhaimmaksi rankatussa opinahjossa. Raha ei ole enää este. Jos hakijan perheen tulot eivät riitä, upporikas yliopisto maksaa itse lukukausimaksut opiskelijoiden puolesta.

Amerikkalaiset huippuyliopistot ovat ryhtyneet toden teolla miettimään keinoja, joilla ne saisivat jälleen houkuteltua huippukykyjä kaikkialta maailmasta. Yhdysvaltain hallituksen tiukentuneiden viisumimääräysten paineessa muun muassa Yalen yliopisto tarjoaa nyt kansainvälisille opiskelijoille, siis myös suomalaisille, mahdollisuuden maksuttomaan opiskeluun.

- Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että haluamme Yaleen maailman parhaat opiskelijat, olivatpa he sitten amerikkalaisia tai muualta maailmasta, tiivisti Yalen yliopiston rehtori Richard Levin toukokuun alussa kertoessaan kansainväliselle lehdistölle ulkomaalaisten opiskelijoiden mahdollisuuksista opiskella Yalessa, jossa normaalin lukukausimaksun suuruus on vähintään 30 000 dollaria, noin 24 000 euroa. Yliopisto maksaa tämän kuitenkin itse niiden oppilaiden puolesta, joilla ei ole siihen varaa. Raja kulkee opiskelijan perheen vuosituloissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vain ne maksavat joilla on varaa

Alle 45 000 dollaria eli noin 36 000 euroa tai vähemmän vuodessa tienaavien perheiden vesat vapautetaan maksuista kokonaan, sitä enemmän tienaavat joutuvat maksamaan tulojen mukaan nousevan osuuden lukukausimaksusta. Yliopistolla on myös oma tuki- ja opintolainaohjelmansa vähävaraisten ulkomaalaisten opiskelijoiden asumis- ja elämiskulujen kattamiseksi. Kansainvälisille opiskelijoille Yale maksaa lisäksi yhden kotimatkan joka vuosi.

- Olemme noudattaneet jo kolmekymmentä vuotta opiskelijavalinnoissa politiikkaa, jossa hakijoiden varallisuudella ei ole mitään tekemistä sisäänpääsyn kanssa, rehtori Levin kertoo.

- Ne maksavat joilla on varaa, muut rahoittaa yliopisto itse. Vain opiskelijoiden taso ratkaisee, kuka tänne pääsee ja kuka ei. Taso onkin kova, vain noin viisi prosenttia kaikista hakijoista läpäisee seulan ja saa opiskelupaikan Yalesta.

- Tämän "need-blind" -politiikan seurauksena olemme jo vuosikymmeniä kyenneet saamaan tänne Yhdysvaltain parhaita nuoria aivoja. Mutta kysymys ei Yalen kaltaiselle kansainväliselle instituutiolle amerikkalaiset opiskelijat eivät riitä, tarvitsemme opiskelijoita kaikkialta maailmasta.

Yalen anteliasta tukipolitiikkaa selittää osaltaan se, että yliopistolla on noin 14 miljardin dollarin eli yli 11 miljardin euron sijoitusomaisuus. Sen lisäksi, että tämän omaisuuden tuotoilla rahoitetaan keskeinen osa Yalen toimintaa, siitä on riittänyt viime vuosina keskimäärin miljoona dollaria vuoden jokaisena päivänä pääoman kartuttamiseen. Lukukausimaksut tuovat Yalen tuloista vain 11 prosenttia. Loppu muodostuu sijoitusten tuotoista ja lahjoituksista.

Nyt ei yhtään suomalaista

Erityisiä kiintiöitä ulkomaalaisille ei ole. Yalen yliopiston on viime vuosina keskimäärin 17 prosenttia ollut muualta kuin Yhdysvalloista. Pohjoismaalaisten osalta parin viime vuoden tilastot kertovat, että laitoksesta valmistui yksi ruotsalainen opiskelija vuonna 2003 sekä kaksi norjalaista ja viisi ruotsalaista viime vuonna. Tällä hetkellä Yalessa opiskelee yksi tanskalainen ja kaksi norjalaista mutta ei yhtään suomalaista.

- Tämä on tietysti aika erikoista koska tiedämme hyvin, että Suomen koulujärjestelmä on maailman huippua, rehtori Levin huomauttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskeinen syy myös muiden amerikkalaisten huippuyliopistojen kuin Yalen pyrkimyksiin madaltaa ulkomaisten hakijoiden kynnystä on ollut Bushin hallituksen terrorisota. Pahimmillaan viisumien saamisen hitaus esti tai viivytti kuukausilla kymmenien tuhansien hyväksyttyjen ulkomaisten opiskelijoiden maahanpääsyä. Tämä aiheutti varsinkin vuonna 2003 romahduksen hakemusten määrässä amerikkalaisyliopistoihin samalla kun muun muassa brittiyliopistojen ja australialaisten yliopistojen kansainväliset opiskelijahakemukset kääntyivät jyrkkään nousuun. USA:n akateeminen maailma näki kauhuskenaarionsa toteutuvan halutuimpien opiskelijoiden valuessa kilpaileviin opinahjoihin Yhdysvaltain ulkopuolella.

Viisumikäytäntöä muutettu uudelleen

- Washingtonissa ymmärrettiin viimein, kuinka vakavasta asiasta oli kysymys ja nyt viisumihakemusten käsittelyssä on jälleen palattu järjen käyttöön, rehtori Levin muistuttaa helpottuneena.

- Viime vuonna jo 85 prosenttia ulkomaisista opiskelijoista sai viisuminsa alle kahdessa viikossa.

Yalessa opiskeleville kansainvälisille opiskelijoille paikka yliopistossa on kuin lottovoitto, lähes kirjaimellisesti. Huippuyliopistosta valmistuneet saavat yleensä lentävän lähdön johtopaikoille niin hallitusten kuin yritystenkin palkkalistoilla.

- Tämä on kyllä todella haastava paikka opiskella, kertoo Kolumbian Calista kotoisin oleva toisen vuoden valtio-opin opiskelija Santiago Suarez joka toimii vapaa-aikoinaan myös Yalen vierailijoiden oppaana.

- Tämä instituutio pitää todella huolta omistaan, niin hyvin että se tuntuu lähes epätodelliselta, hän jatkaa ja kertoo valmistautuvansa juuri Yalen maksamaan kotimatkaan jonka jälkeen syksyllä on tiedossa yhden lukuvuoden mittainen harjoittelujakso Espanjassa.

- Yale on juuri aloittanut ohjelman, jossa jokainen alempaa loppututkintoa opiskeleva pääsee ulkomaille harjoittelemaan oman valinnan mukaan joko koko lukuvuodeksi tai kesäkaudeksi, Suarez kertoo.

- Yale huolehtii kaikista harjoittelun kustannuksista ja meille maksetaan vielä palkkaakin henkilökohtaisten kulujemme katteeksi.

Bostonin ja New Yorkin puolivälissä Connecticutin New Havenissa sijaitsevan Yalen nettisoite on www.yale.edu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
TS/Mika S. Horelli<br />Toista vuottaan valtiotiedettä opiskelevalle kolumbialaiselle Santiago Suarezille pääsy Yaleen ratkaisi todennäköisesti koko hänen loppuelämänsä suunnan. - Kun tänne on päässyt sisään, rajat ovat vain omassa itsessä, hän sanoo.
TS/Mika S. Horelli
Toista vuottaan valtiotiedettä opiskelevalle kolumbialaiselle Santiago Suarezille pääsy Yaleen ratkaisi todennäköisesti koko hänen loppuelämänsä suunnan. - Kun tänne on päässyt sisään, rajat ovat vain omassa itsessä, hän sanoo.