Uutiset

Suomessa työskentelee
8 000 prostituoitua

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa työskentelee tätä nykyä noin 8 000 prostituoitua. Heistä puolet on suomalaisia ja suurin osa osa-aikaisia, todetaan Sexpo-säätiön julkaisemassa raportissa.

Tutkija Anna Kontulan mukaan prostituutio on viime vuosina ollut muutoksessa.

- Virosta Suomeen suuntautuva prostituutio on itsenäistynyt. Venäläisten ja virolaisten on myös aiempaa vaikeampi löytää Suomesta vuokra-asuntoa, mikä on ainakin hetkellisesti vähentänyt paritusrikollisuutta, Kontula huomauttaa.

Toisaalta laman jälkeen vähentynyt suomalaisten harjoittama prostituutio ja etenkin opiskelijaprostituutio saattaa olla jälleen kasvussa.

Asiakashankinta on puolestaan siirtynyt kadulta sekä osittain ravintoloista ja lehdistä internetiin.

Suomalaista prostituutiolainsäädäntöä on muutettu viime vuosina suuresti. Lisäksi prostituutioilmiöön ovat heijastuneet itärajan takaisten tuloerojen hidas tasoittuminen, Suomen sisäisten tuloerojen kasvu, Viron EU-jäsenyys sekä suomalaisessa mediassa käyty keskustelu prostituutiosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Päivätasolla noin neljännes ja vuositasolla kolmannes prostituoiduista toimii Kontulan mukaan parittajan kanssa tai alaisuudessa.

Prostituutiokenttä on Kontulan mukaan myös jakautunut etnisesti.

- Suomalaiset tarjoavat päiväkahviseuraa ja erikoispalveluja, thaimaalaiset intiimihierontaa ja Suomessa vierailevat venäläiset ja virolaiset yleensä vain päiväkahviseuraa, Kontula sanoo.

Suomessa keikkailevien ulkomaisten prostituoitujen käynnit kestävät hänen mukaansa yhä useammin vain muutamia päiviä, kun aikaisemmin viivyttiin yleensä pari viikkoa.

- Mielenkiintoinen yksityiskohta on Muurmanskin "tyttöbussien" katoaminen. Tilalle on muodostunut enemmän seurustelua muistuttava "täsmäprostituutio", jossa asiakas kutsuu myyjän luokseen muutamaksi päiväksi. Seksipalvelujen lisäksi naiset muun muassa tekevät kotitöitä, Kontula sanoo.

Sexpon raportin laatija Anna Kontula toimii tutkijana Tampereen yliopiston sosiologian ja sosiaalipsykologian laitoksella. Parhaillaan hän valmistelee väitöskirjaa prostituutiosta.