Uutiset

Legioonalaistauti
lietsoo pelkoa Norjassa

Kaikkiaan 33 ihmistä on saanut legionellatartunnan Östfoldissa Kaakkois-Norjassa. Viisi heistä on menehtynyt legioonalaistautiin, ja neljä tartunnansaaneista on hengityskoneessa. Tartunnanlähteestä ei tiistai-iltaan mennessä ollut edelleenkään tietoa.

Uusien potilaiden määrä on kuitenkin vähentynyt, mikä antaa Östfoldin sairaalanjohdon mukaan aihetta optimismiin. Päivitetyt tiedot tartunnansaaneista annettiin tiedotustilaisuudessa tiistai-iltapäivänä.

Kolmea potilaista hoidetaan sairaaloissa Östfoldin ulkopuolella. He kaikki vierailivat Sarpsborgin ja Fredrikstadin alueella, jossa legioonalaistautia on ilmennyt.

Tiistaiaamuna Östfoldin sairaalassa oli 93 potilasta, joilla oli legioonalaistautiin viittaavia oireita. Vahvistavia tuloksia ei ole vielä saatu. Suurin osa tartunnansaaneista on vanhempia ihmisiä.

Sekä sairaalan kapasiteetti että henkilökunta ovat joutuneet kovalle koetukselle taudin puhjettua. Potilaita aloitettiin siirtämään Oslon alueen sairaaloihin tiistaina.

Legioonalaistaudin herättämät pelot terveissä ihmisissä ovat lisänneet hoitohenkilökuntaan kohdistuneita paineita. Sairaalat joutuvat vastaanottamaan lukemattomia puheluita peloissaan olevilta ihmisiltä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Norjassa puhjenneet tautitapaukset ovat lietsoneet pelkoa myös Ruotsissa, jossa heräsi epäilyjä tartunnan leviämisestä Strömstadissa.

Lukuisat huolestuneet potilaat ottivat yhteyttä Strömstadin terveyskeskukseen tiistaina, ja tavallista useampi tuli vastaanotolle.

Puolella kymmenellä heistä oli legioonalaistautiin viittaavat oireet, mistä syystä heiltä otettiin näytteet asian varmistamiseksi.

- Fredrikstadissa ei ole ollut viime aikoina sellaisia merkittäviä joukkotilaisuuksia, joissa oletettaisiin olleen mukana ulkomaalaisia. Norjalaistiedon pohjalta arvioiden mahdollisuus tautitapausten tulosta Suomeen on siten aika pieni, sanoo epidemiologiylilääkäri Petri Ruutu Kansanterveyslaitoksesta.

- Legioonalaistauti ei tartu laisinkaan ihmisestä toiseen. Sen takia alun perin tartunnan saaneista eteenpäin henkilöstä toiseen tapahtuvaa tartuntatavan ketjua ole, hän lisää.

- Matkailuun liittyvissä keuhkokuumetapauksissa tulisi aina tutkia legioonalaistaudin mahdollisuus juuri siihen kohdistuvalla laboratoriotestillä.

Suomessa ilmenee vuosittain 5-15 legioonalaistautitapausta eli tauti on meillä aika harvinainen.