Talous

Tehokuurin läpäissyt Tradeka löysi kumppanin Wihurista

TS/Timo Jerkku<br />Luostarinkadun ja Kaskenkadun risteyksen kaupat ovat pian samoissa käsissä. Wihurin puolelta tulevat Ruokavarastot ja Tradekan puolelta Siwat.
TS/Timo Jerkku
Luostarinkadun ja Kaskenkadun risteyksen kaupat ovat pian samoissa käsissä. Wihurin puolelta tulevat Ruokavarastot ja Tradekan puolelta Siwat.

Kalle Heiskanen

Tiukan talouskuurin läpikäyneen Tradekan ja Wihurin vähittäiskauppaketjut yhdistyvät. Tavoitteena on luoda haastaja ruokakaupan suurille, S-ryhmälle ja Keskolle. Järjestelyjen takapiru on ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö Industri Kapital. Monissa suomalaisissa yritysjärjestelyissä mukana ollut Industri Kapitalin Mikael Rosenlew pitää mahdollisena, että uusi yritys listataan aikanaan pörssiin.

Uuden yhtiön nimeksi tulee Tradeka Oy. Nykyisestä Tradekasta siihen tulevat Siwat, Valintatalot ja Euromarketit. Wihurin antia ovat puolestaan Ruokavarastot, Sestot ja Etujätit. Myymälöitä on yhteensä 750. Sen sijaan yli 300 Tarmo-kauppaa jää sopimuksen ulkopuolelle.

Wihurin toimitusjohtajan Matti Mustaniemen mukaan tavoitteena on yhdistää samaan konseptiin kuuluvat, omistajavetoiset kauppaketjut. Kauppiaiden vetämät Tarmot jatkavat Wihuri Oy Aarnion asiakkaina.

Keskeisen päivittäistavarakaupan markkinoista Tradekalla ja Wihurilla on tällä hetkellä noin 14 prosenttia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tradeka-yhtymän toimitusjohtaja Antti Remes perustelee liiketoimintojen yhdistämistä sillä, että näin varmistetaan suuremmat volyymit ja lisää tehokkuutta. Wihurin toimitusjohtaja Mustaniemi puolestaan pitää yhdistelmää loogisena, sillä esimerkiksi liikepaikkojen sijainnit täydentävät hyvin toisiaan.

Ylimenovaiheessa Osuuskunta Tradeka-yhtymä omistaa yhtiöstä 51 prosenttia. Industri Kapital ja Wihuri ovat mukana pienemmillä osuuksilla. Industri Kapital voi kuitenkin lisätä omistuksensa 67 prosenttiin.

Partneri Rosenlew sanoo, että tämä voi tapahtua parin vuoden kuluessa. Pääomasijoittajan sijoitushorisontti on puolestaan 4-6 vuotta.

- Kun lähestytään joskus sitä aikaa, niin silloin katsotaan kaikkia vaihtoehtoja, mitä on. Toivottavasti pörssikin voisi olla yksi vaihtoehto, Rosenlew sanoi tiistaina hetki sen jälkeen, kun tieto liittymästä tuli julkisuuteen. Esimerkiksi hän nostaa Konecranes-yhtiön, jota Industri Kapital on ollut osaltaan kasvattamassa pörssiyhtiöksi.

Tyytyväinen Antti Remes

Tradeka ajautui 90-luvun laman aikana syviin vaikeuksiin. Se on käynyt läpi tiukan saneerauksen, ja velkoja pitää maksaa vielä vuoteen 2008. Toimitusjohtaja Remes on tyytyväinen nyt syntyneeseen ratkaisuun. Hän on pitänyt yhtenä keskeisenä tavoitteena turvata Tradekan työntekijöiden asema.

Kaupassa liikkuu luonnollisesti myös rahaa. Toimitusjohtaja Remeksen mukaan summat pidetään kuitenkin salaisina.

- Tässä liikkuu rahaa, mutta en saa sanoa, kuinka paljon, Remes vastaa asiaa koskevaan kysymykseen.

- Vaikka tämä Tradekan koneisto on ammattitaidoltaan huippuluokkaa, niin meillä on vain 10 prosentin markkinaosuus, Remes sanoo. Hän muistuttaa, että Tradeka ei ole pakkotilanteessa.

- Nyt ei tehdä mitään hätäratkaisuja tulevien vuosien takia. Tässä on katsottu, että ajan mittaan kilpailu ja volyymin merkitys kasvavat voimakkaasti. Tämä on ensimmäinen askel, Remes sanoo.

Industri Kapitalin roolia Remes pitää tärkeänä, sillä "ilman ulkopuolista Industri Kapitalia ei tällaista ratkaisua pystytä toteuttamaan, koska uudelleen muokkaus tarvitsee tietyn määrän rahaa".

Tradekalla ja S-ryhmällä on yhteinen hankintayhtiö Inex Partners. Yhteistyön kohtalo ratkaistaan lähivuosina. Nykyinen sopimus on voimassa vuoteen 2007, muistuttaa uuden Tradekan hallitukseen toimitusjohtajan tuolilta vetäytyvä Remes.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy